Ukoliko ovih blagdana želite predahnuti od tradicionalnih blagdanskih jela koja se svake godine nađu na vašem stolu ili vam na ručak dolaze vegetarijanci kojima ne znate što biste poslužili, predlažemo vam tri genijalna, zdrava, jednostavna i, što je najvažnije, ukusna jela bez mesa koja će bez problema zamijeniti tradicionalne blagdanske delicije
Ukusne polpete od kvinoje
Sve popularnija drevna kvazižitarica kvinoja sjajan je izvor minerala i vitamina, ponajviše željeza, magnezija, mangana, bakra i fosfora, a njome možete pripremati razna maštovita jela, između ostalih i zdrave i fine polpete. Kako obiluje proteinima, dobra je zamjena za meso te je samim time omiljen izbor vegetarijanaca i vegana.
Sastojci:
- 100 g kvinoje
- jaje
- žlica Vegete
- malo papra
- nasjeckani peršin
- 3 češnja češnjaka
- manja glavica luka
- 2 velike žlice naribanog parmezana
- krušne mrvice
- maslinovo ulje
- manja mrkva
Priprema:
1. Kvinoju isperite u cjediljki pod mlazom hladne vode kako bi se isprao saponin koji daje gorak okus. Kuhajte je u posoljenoj vodi 30-40 minuta. Kad je skuhana, iscijedite vodu i kad se ohladi, prebacite je u zdjelu.
2. Dok se kvinoja kuha, nasjeckajte luk, češnjak i sitno naribajte mrkvu te dinstajte na maslinovu ulju dok luk ne omekša i poprimi zlatnu boju. Pomiješajte luk, češnjak i mrkvu, ohlađenu kvinoju te u zdjelu dodajte papra, parmezan, razmućeno jaje, nasjeckani peršin, dvije žlice krušnih mrvica te žlicu Vegete. Količinu krušnih mrvica prilagodite vlažnosti smjese - ako je previše vlažna, dodajte ih još, ako je presuha, dodajte nekoliko kapi vode.
3. Polpete oblikujte dlanovima i lagano ih uvaljate u krušne mrvice kako bi se što manje lijepile. Pecite ih u tavi u koju ste dodali žlicu-dvije maslinova ulja. Gotove su kad poprime zlatnosmeđu boju.
Polpete možete poslužiti s mlincima začinjenima maslinovim uljem, graškom i pireom ili pečenim krumpirom i povrćem.
Rolada od blitve s lososom
Ako niste ljubitelj mesa ili ste ovih blagdana odlučili napraviti pauzu od mesa, ova efektna, zdrava i ukusna rolada od blitve s lososom odlična je alternativa koja će oduševiti sve ukućane. Jednostavna je za pripremu pa je možete brzinski pripremiti i kada vas iznenade nenajavljeni gosti.
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 30 g maslaca
- 70 g oštrog brašna
- žličica praška za pecivo
- žličica soli
- malo papra
- 250 g očišćenog špinata
Sastojci za nadjev:
- 400 g kremastog svježeg sira (ili svježi sir s vrhnjem)
- 1/2 žlice Vegete
- 200 g dimljenog lososa
Priprema:
1. Listove špinata očistite, operite i ubacite u kipuću posoljenu vodu. Nakon vrenja kuhajte tri minute, ocijedite, ohladite i sitno narežite.
2. Bjelanjke sobne temperature izmutite mikserom i posolite. Kuhačom umiješate žumanjke te dodajte navedene suhe sastojke, otopljeni maslac i narezanu blitvu.
3. Smjesu ulijte u pekač veličine pećnice obložen masnim papirom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C oko 15 minuta.
4. Pečeni biskvit prebacite na vlažnu kuhinjsku krpu i uvijte. Ohlađeni biskvit odvijte i premažite sirom, koji ćete začiniti s pola žlice Vegete, i složite kriške dimljenog lososa. Uvijte u roladu i hladite u hladnjaku nekoliko sati. Prije posluživanja narežite roladu na cca 2 cm debele šnite.
Sarma sa sojom
Ako vam ovog Božića na ručak dolaze vegetarijanci i ne znate kako tradicionalno blagdansko jelo prenamijeniti u vegetarijansko, tu kao spas uskaču sarme sa sojom. Ovo jelo nije pretjerano komplicirano, a ako niste ljubitelj kiselog kupusa, istu smjesu možete koristiti za punjene paprike.
Sastojci:
- glavica kiselog kupusa
- 20 dkg soje
- 5 dkg riže
- veća glavica luka (nasjeckanog na sitno)
- žlica Vegete
- sol
- papar
- crvena paprika
- jaje
- šalša
Priprema:
1. U posudu s mlakom vodom stavite soju i pustite da odstoji pola sata do sat vremena kako bi nabubrila. Isto učinite s rižom.
2. Narezani luk stavite na ulje, a kada poprimi žućkastu boju, dodajte ocijeđenu soju, žlicu Vegete, prstohvat soli, papar i crvenu papriku te promiješajte i dinstajte 5 minuta.
3. Smjesu prebacite u zdjelu. Dodajte rižu i razmućeno jaje i sve dobro promiješajte. Odvojite listove kupusa, svaki napunite smjesom i dobro zamotajte. Ostatak kupusa narežite na trakice.
4. U veliki lonac posložite na dno malo rezanog zelja, složite sarme i ostatak rezanog kupusa. Možete složiti i više redova, ovisno koliko je visok lonac ili količina sarmica. Zalijte sve vodom tako da prekrijete sve sarme, ubacite povrtnu kocku za juhu, žlicu Vegete i malo šalše te kuhajte cca sat vremena.
5. Po potrebi dolijevajte vodu i neka sarme lagano krčkaju. Nemojte ih miješati da se ne odmotaju nego samo lonac s vremena na vrijeme malo protresite.
Ako juhu od sarme želite zgusnuti, možete to učiniti tako što ćete dodati malo brašna promiješanog u ulju i pustiti da se krčka desetak minuta.
Blagdansko raspoloženje neće nedostajati uz ovakvu slasnu, mirisnu i ukusnu trpezu. A kad su u pitanju neodoljiva jela, tu je uz sve nas i Vegeta, s kojom već 60 godina pripremamo najukusnija jela za sebe, obitelj i prijatelje. Vegeta kuhanje čini bezbrižnim, jednostavnim i kreativnim, a pomaže vam da istaknete najfinije okuse u svakom jelu. Još samo ukrasite stol te izvadite onaj servis koji čuvate za posebne prilike, ipak je Božić. U slast!
Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Podravkom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.