I stiglo je ono najljepše doba, do Božića brojimo sitno, stoga je krajnje vrijeme, ukoliko već niste, da se uhvatite onog najboljeg dijela - pečenja najfinijih kolačića. Ukoliko vam nedostaje inspiracije, i niste sigurni odakle bi počeli i što bi ponudili dragim gostima, zavirite u prekrasan blog mame Katarine, koja se na Instagramu krije iza imena mama__aleni i koja nam je neke od svojih favorita ustupila
Za duge uvode i komplicirane recepte više nemamo vremena, no to ne znači da nam blagdanski stol mora ostati bez ukusnih božićnih kolačića. I dok će većina zaigrati na sigurnu kartu i ispeći dobro znane, tradicionalne kolačiće, ukoliko želite impresionirati svoje goste možda bi ipak mogli ispeći nešto što do sada niste.
Na Instagramu smo pronašli divan osobni blog pod nazivom mama__aleni, iza kojeg se krije Katarina, majka troje djece, koja je ljubav prema slasticama odlučila pretočiti na Instagram i nije pogriješila. Među mnoštvom prekrasnih objava, pronašli smo kolačiće koji su uistinu laki za pripremu i kojima ćete oduševiti i najizbirljivija nepca. Pa, krenimo redom.
1. Šape
Bez njih blagdanski stol nije onaj kakav smo navikli, a, kako i sama blogerica kaže, 'one mirišu na dom, na ljubav, na sreću, na obitelj, na zimske praznike kod bake i dide...'
Sastojci:
- 250 g masti
- 250 g šećera
- 2 jaja
- 250 g mljevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
- 500 g oštrog brašna
Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesite tijesto. Kalupe nauljite i pobrašnite, punite ih pripremljenim tijestom. Nemojte ih puniti do vrha, jer će prilikom pečenja tijesto malo narasti. Pecite ih 15 do 20 minuta na 180° C (ovisno o pećnici i dubina kalupića). Ohlađene uvaljajte u šećer u prahu u koji ste dodali vanilin šećer. Što duže stoje, zatvorene u limenoj posudi, sve su mekše.
2. Danski keksići s maslacem
Oni finiii hrskavi mirisni keksići kakve kupujemo u limenim kutijama...
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 100 g šećera u prahu
- 125 g omekšalog maslaca
- 1 jaje sobne temperature
- aroma vanilije
- prstohvat soli
Priprema:
Omekšali maslac izmiksajte sa šećerom, vanilijom i prstohvatom soli. Dodajte jaje i sve skupa kratko izmiksajte. Dodajte brašno i rukom umijesite meko tijesto koje ćete potom staviti u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i istiskujte vjenčiće na pleh obložen masnim papirom, promjera 4 do 5 centimetara.
Ostavite razmak između jer se prilikom pečenja rašire. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C nekih 12 minuta, a kad počnu rumeniti po rubovima, gotovi su.
3. Raffaello kuglice
Sastojci:
- 250 ml vrhnja za šlag
- 200 g bijele čokolade
- 150 g kokosa
- tostirani lješnjaci i kokos za kuglice
Priprema:
Vrhnje za šlag ugrijati tik do vrenja, maknuti s vatre i dodati izlomljenu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi, dodati kokos i sve lijepo sjediniti. Smjesu ohladiti, a potom kod oblikovanja kuglice u sredinu stavite lješnjak i uvaljajte ih u kokos.
4. Žarbo kuglice
Sastojci:
- 200 g mljevenog keksa
- 150 g mljevenih oraha
- 300 g pekmeza od marelice
- 1 jušna žlica ruma
- za glazuru: 150 g čokolade za kuhanje i 2 žlice ulja
Priprema:
Pomiješajte mljeveni keks i orahe, dodajte pekmez, žlicu ruma. Oblikujte kuglice i ostavite ih na hladnom mjestu da se 'stegnu'. Čokoladu i ulje otopite na pari. Ohlađene kuglice umočite u čokoladnu glazuru, a kada se čokolada mrvicu stegne, možete ih posuti orasima. Kuglice stavite na hladno mjesto da se glazura stegne.
5. Samostanske kiflice
Sastojci:
- 140 g glatkog brašna
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 50 g tamne čokolade
- 100 g maslaca
- 40 g šećera u prahu
- 1 žumanjak
- za glazuru: 100 g tamne čokolade i žlica ulja
Priprema:
50 grama čokolade izribajte na manji ribež, dodajte brašno, mljevene lješnjake i promiješajte. U suhe sastojke dodajte maslac sobne temperature i žumanjak pa umijesite tijesto. Od tijesta uzimajte komadiće (po 10 grama) i radite kuglice koje potom dlanovima oblikujte u mali valjak, a na radnoj ih površini doradite i savinite u oblik potkove.
Kiflice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C nekih 12 minuta. Čokoladu otopite sa žlicom ulja i umačite krajeve kiflica, a potom ostavite na hladnom mjestu da se glazura stegne.
6. Puding roščići od vanilije
Sastojci:
- 220 g glatkog brašna
- 120 g maslaca sobne temperature
- 100 g kristal šećera
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 2 žumanjka
- 3 žlice mlijeka
- šećer u prahu i vanilin šećer za uvaljati roščiće
Priprema:
Maslac sobne temperature, žumanjke, 3 žlice mlijeka i šećer pjenasto umutite. Smjesi dodajte prah puding i brašno. Rukama umijesite glatko tijesto, a potom prstima otkidajte komadiće tijesta (10 grama) i oblikujte male kuglice koje ćete potom rukama razvaljati u mali valjak dužine 7 cm i oblikovati ga u roščić.
Slažite roščiće na pleh obložen masnim papirom i pecite na 180°C 12 do 15 minuta. Tople roščiće uvaljajte u šećer u prahu kojem ste dodali vanilin šećer.
7. Nutellotti
Sastojci:
- 180 g Nutelle ili nekog drugog tamnog krema
- 150 g mekog brašna
- 1 jaje
Priprema:
Jaje umutite s Nutellom samo kratko da se smjesa poveže i potom postepeno dodajte brašno i sve zajedno sjedinite. Ruke nauljite i oblikujte kuglice (15 grama), stavljajte ih na lim obložen papirom za pečenje. Kuglice malo prstima pritisnite ad se vrh izravna i na svakoj napravite udubljenje drškom kuhače ili prstom. Pecite ih oko 10 minuta na 170 °C. Pečene Nuttellote ohladite i nadjenite Nutellom pa pospite sjeckanim tostiranim lješnjacima.