trikovi koji pale

Zaboravite na biskvite koji pucaju: Kako baš uvijek lako i bez problema kolač izvaditi iz kalupa

15.04.2022 u 09:49

Bionic
Reading

Svatko tko se barem jednom okušao u pečenju kolača dobro zna kolika muka može biti vađenje pečenog kolača iz kalupa. Nerijetko nakon svog truda dogodi se najgori scenarij pa kolač pukne i razmrvi se. Iako se šteta čak i može zakamuflirati glazurom, poslužite se ovim trikovima uz pomoć kojih kolač iz kalupa klizi van

Kolači su prepuni sastojaka koji potiču lijepljenje za kalup, posebice se to odnosi na šećer i proteine. Tijekom pečenja, ovi spojevi prolaze kroz kemijske reakcije pojedinačno i zajedno, zbog čega je vjerojatnije vezanje kolač za stjenke kalupa. Starije posude s ogrebotinama ili drugim oštećenjima na površini dodatno potiču lijepljenje, kao i kalupi s pukotinama ili udubinama , poput kalupa za kuglof.

Srećom, uz odgovarajuću pripremu moguće je u potpunosti izbjeći lijepljenje kolača. Prvi korak su slojevi zaštite.

Podmazivanje

Bez je li vaš kalup za tortu neprijanjajući ili ne, itekako ga je poželjno namazati. Što god da koristite za podmazivanje, pazite da nanesete ravnomjeran, ne pretjerano debeo premaz. Stručnjaci za pečenje kolača kunu se u biljnu mast, a hvale je zbog pristupačne cijene, izostanka okusa, jer se može koristiti u svakom receptu te ne potiče tamnjenje ili gorenje biskvita. ' Maslac daje slatkast, bogat okus, ali budući da može porumenjeti ili izgorjeti na relativno niskoj temperaturi, stvara tamniju koru s tostiranijim okusom. Kruta mliječna materija u maslacu može djelovati poput ljepila, potičući lijepljenje tijesta,' kaže autorica kuharice Molly Stevens za Fine Cooking.

Stručnjaci za kolače ne slažu ni oko korištenja ulja jer i ono može zagorjeti i stvoriti neugodne okuse, a ako se nanese prevelika količina, može se nakupiti na dnu posude. Sprej za kuhanje stručnjaci također ne preporučuju jer, osobito u slučaju neprijanjajućeg posuđa, ima tendenciju nakupljanja i stvaranja sloja na posuđu tijekom vremena. Ako ga koristite, nakon što izvadite kolač, posudu obavezno natopite u toploj vodi i deterdžentu prije pranja.

Maslac je uvijek bolje nanositi nakon što je malo omekšao na sobnoj temperaturi. Gotovo otopljeni maslac možete nanijeti kistom za tijesto, a to je dobar trik i za nanošenje ulja.

Iznimka: Nemojte podmazivati kalupe prilikom pečenja pjenastih kolača čija se smjesta uglavnom sastoji od tučenog bjelanjaka sa šećerom. Naime, masnoća bi vrlo lako mogla 'ispuhati' ove kolače.

Posipanje brašnom

Kada se brašno posipa po namašćenom kalupu, stvara se glatka, tanka, zapečaćena korica na pečenim proizvodima koja im pomaže da klize iz posude bez otpora. Prilikom pečenja čokoladnih kolača, umjesto brašna, možete koristiti kakao prah koji će spriječiti da bijele ili sive crte naruše tamnu boju kolača.

Za posipanje kalupa brašnom, dodajte jednu ili dvije žlice brašna, a zatim okrećite, vrtite i tapkajte po posudi kako bi se brašno ravnomjerno rasporedilo. Višak brašna istresite, a preporučljivo je brašno ili kakao prije posipanja prosijati kako bi se izbjegle grudice.

No, ako baš niste ljubitelj brašna možete posegnuti za brašnom od orašastih plodova ili granuliranim šećerom. Ako koristite šećer, potrebno je upotrijebiti dovoljnu količinu i izvaditi kolač prije nego se potpuno ohladi. Naime, dok je topao, šećer je još uvijek polutekući, a vaš kolač obložen šećerom trebao bi skliznuti pravo iz posude. Preporučena količina šećera za kuglof je jedna žlica biljnog ulja pomiješaa 1/3 šalice šećera.

Papir za pečenje

Za konačnu zaštitu, posegnite za papirom za pečenje. No, imajte na umu kako on ne funkcionira kod svakog oblika kalupa. Podmazivanje kalupa prije stavljanja papira pomoći će da ostane na mjestu. S druge strane, podmazivanje i pobrašnjavanje papira osigurat će da se kolač oslobodi bez skidanja površinske kore.

Kratke i korisne upute za različite kalupe:

Okrugli kalupi za torte. Podmažite i pobrašnite ili koristite sprej za pečenje. Dno obložite papirom za pečenje i po želji napravite krug od papira za bočne stranice torte.

Kvadratne posude za torte. Podmažite i pobrašnite ili koristite sprej za pečenje. Obložite papirom za pečenje i ostavite ga da malo viri izvan kalupa kako biste lakše izvadili pečeni kolač.

Kalupi za kuglof. Dobro namastite i pobrašnite, koristite sprej za pečenje te ga ravnomjerno nanesite pomoću kista kako biste dospjeli do svih utora. Ako se kolač zalijepi, autorica kuharice Marcy Goldman predlaže da se kalup na kratko stavi iznad srednje jakog plamenika na ploču za kuhanje kako bi se masnoća otopila i olakšala otpuštanje.

Pravokutni kalupi. Sam namastite ili namastite i pobrašnite. Obložite papirom za pečenje ostavljajući dio da viri preko ruba.