Istraživanja su pokazala da jedenje s užitkom pogoduje stvaranju dopamina, tzv. hormona sreće, ali i pomaže u izgradnji izbalansirane prehrane
U kulturi koja promovira razne dijete i zabrane onog što većina obožava, uživanje u hrani palo je u drugi plan. I to je velika pogreška, tvrde psiholozi koji su dokazali brojne prednosti svjesnog pristupa jedenju!
Naime uživanje u hrani ima značajne pozitivne psihičke, ali i fizičke učinke. Dokazano je kako osobe koje svjesno objeduju, uživajući u okusima i prepuštajući se čarima jela na tanjuru, imaju znatno bolju probavu, rjeđe probleme s pretilošću te sposobnost prepoznavanja odgovarajućih količina potrebnih za postizanje sitosti.
Osim fizičkih pogodnosti, vrijedi istaknuti dojmljive pozitivne psihološke učinke koje pruža ovakav pristup obrocima.
'Užitak bilo koje vrste, uključujući onaj koji dobivamo kroz unos ukusne hrane, dovodi do izlučivanja dopamina, tzv. hormona sreće koji pruža osjećaje smirenosti, motivacije, zadovoljstva i fokusa', pojašnjava Aleta Storch, liječnica i terapeutkinja specijalizirana za razvijanje zdravog odnosa prema hrani.
'Kada naše tijelo luči dopamin za vrijeme jedenja, dolazi do još jednog pozitivnog učinka jer on poboljšava probavu i pojačava metabolizam. To se događa jer opuštenost prilikom jedenja stimulira dio mozga zadužen za probavu', kaže liječnica.
Često se misli kako je uživanje u hrani jednako nezdravoj prehrani, međutim istraživanje iz 2020. godine to je demantiralo pronalaskom direktne poveznice između stava koji imamo prema hrani i odabira namirnica koje konzumiramo.
Drugim riječima, osobe koje uživaju u jelu povezanije su sa svojim tijelom pa su sklonije odabrati baš onu hranu koja njihovom organizmu najviše odgovara te se nisu sklone prejedati.
'Ponekad nam hrana može pružiti osjećaj utjehe na kraju teškog dana. Ovo mnogi ljudi povezuju s negativnim emocionalnim prejedanjem, no radi se o izrazu brige o sebi. Emocionalno jedenje pojam je koji se odnosi na pokušaje zatomljivanja neugodnih emocija putem hrane, dok se ovdje radi o svjesnom odabiru namirnica u kojima uživamo', objašnjava liječnica Sarah Gold Anzlovar.
U današnje doba, a pogotovo tijekom siječnja, velik broj ljudi nalazi se na raznim dijetama. Liječnici su se osvrnuli i na koji se način u tu priču uklapa jedenje s užitkom:
'Kada si dozvolimo svu hranu, uključujući onu najukusniju, i pristupimo joj pomno i svjesno, učimo slušati mudrost tijela koja će nam uvijek poručiti što je za nas zdravo i kada je vrijeme da prestanemo jesti. Ovakav pristup hrani razvija osjećaje smirenosti, prisutnosti i samopouzdanja', kaže doktorica Storch.
Za kraj, stručnjaci savjetuju da se ovakav način jedenja uvodi postepeno, a donose i nekoliko savjeta kako to učiniti:
'Kada pripremate obrok, proučite što je to što biste mu mogli dodati da postane 10 posto ukusniji. To može biti podgrijavanje brownieja, ubacivanje ukusnog ovčjeg sira u salatu, stavljanje voća u svoju zobenu kašu i sl. Na samom kraju obroka pomaže zapitati se: Koliko mi je zadovoljstva donio ovaj obrok?' zaključuje doktorica Anzlovar.