'Comfort food' recepata nikad dosta, pa ako ste se zaželjeli ukusnih mesnih okruglica koje se tope u ustima, ova varijanta će vas oduševiti
Ponekad su i najjednostavnija jela najbolja, a neka nas svojim okusom i mirisom vraćaju u bezbrižno djetinjstvo baš poput ovih neodoljivih mesnih okruglica.
Ukusne i sočne idealan su obrok uz primjerice pire krumpir, a njihova je prednost i da ih možete zamrznuti pa koristiti kad ste u stisci s vremenom ili jednostavno nemate volje ili ideja za kuhanje.
Sastojci:
- 350 g mljevene junetine
- 300 g mljevene svinjetine
- 2 češnja češnjaka
- 3 grančice svježeg peršina
- 1 jaje
- 1 žlica mlijeka
- 200 ml bijelog vina
- 1 žličica krušnih mrvica
- sol, papar
- 1 čajna žličica majčine dušice
- ružmarin
- 1 luk
- brašno
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 500 g pržene rajčice
- 1 šaka graška
- 1 komad crvene paprike
- 800 ml pilećeg temeljca
Priprema:
Nasjeckajte češnjak i peršin. Mljeveno meso stavite u zdjelu i dodajte jaje, nasjeckani peršin i češnjak, dodajte žlicu mlijeka, žlicu bijelog vina i žličicu krušnih mrvica. Začinite solju, crnim paprom, majčinom dušicom i ružmarinom. Dobro promiješajte i umijesite tako da se svi sastojci uspješno sjedine. Ako je smjesa presuha, ili, naprotiv, previše sočna, možemo je dotjerati s malo više krušnih mrvica ili s malo više vina ili mlijeka. Dlanovima oblikujemo okruglice, a zatim ih uvaljajte u brašno i uklonite višak.
Ispecite ih u tavi na maslinovom ulju na jačoj vatri (neka budu samo izvana pečeni jer će ionako ići u dalju termičku obradu).
Izvadite ih i stavite u široku posudu. U istoj tavi na laganoj vatri prodinstajte nasjeckani luk, dodajte bijelo vino i pojačajte vatru kako bi alkohol ispario. Nakon nekoliko minuta dodajte prženu rajčicu i začinite solju i crnim paprom. Umak dodajte u posudu s mesnim okruglicama, a zatim grašak i nasjeckanu crvenu papriku. (Po želji možete dodati i šaku svježih ili konzerviranih gljiva te narezanu mrkvu).
Podlijte pilećom juhom i pustite da kuha na laganoj vatri oko 40 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte sol i papar po potrebi. Poslužite s krumpir pireom dok je toplo. I dobar tek!