'zapaprio' natjecateljima

Melkior Bašić podijelio je recept za slatku kreaciju koja je oduševila i natjecatelje i gledatelje

05.01.2023 u 10:22

Bionic
Reading

Ova sezona popularnog Masterchefa prikazala je mnoge zanimljive recepte, a među njima je svakako i onaj s potpisom chefa koji je miljenik svih gledateljica. Popularna 'Božićna kugla' zadala je probleme natjecateljicama, a Melkior Bašić odlučio je recept podijeliti i na Instagramu kako bi ga svi mogli isprobati

Popularan chef Melkior Bašić i ove je godine bio član žirija kulinarskog showa Masterchef, a, osim dobrim izgledom, pažnju gledatelja zaslužio je konstruktivnim kritikama i zanimljivim kulinarskim savjetima koje je nesebično dijelio s kandidatima.

U jednoj od posljednjih epizoda natjecateljima je odlučio 'zapapriti' pa su morali replicirati desert s njegovim potpisom. S obzirom da je riječ o potpisu Melkiora Bašića, nije teško naslutiti da se radi o vrlo izazovnom jelu.

Chef je recept podijelio na Instagramu, a na vama je da se upustite u pripremu istog!

Za pripremu ovog posebnog deserta koji ostavlja bez daha potrebno vam je puno vremena. Recept je podijeljen prema komponentama, a slijedi u nastavku teksta:

STAKLENA KUGLA

  • 200 g isomalta
  • 50 g vode

Isomalt i vodu ugrijati do 150°C, staviti sa strane da se ohladi do 100-110°C. Oblikovati kuglu, spremiti u posudu s dry secom (vrećicom za izvlačenje vlage).

MOUSSE OD KOKOSA S BIJELOM GLAZUROM

  • 170 g vrhnja za šlag
  • 250 g pirea od kokosa
  • 35 g šećera
  • 6 g zlatne želatine
  • 150 g bijele čokolade
  • 150 g kakao maslaca

Vrhnje za šlag blago izmiksati i spremiti u hladnjak. Namočiti želatinu u hladnu vodu.

Pire od kokosa i šećer ugrijati do vrenja. Dodati namočenu želatinu i pustiti da se ohladi.

Umiješati ohlađeni, blago tučeni šlag i napuniti silikonske kalupe (loptice). Staviti u šoker i zalediti.

Lagano rastopiti kakao maslac, dodati bijelu čokoladu, rastopiti sve sastojke.

Ohladiti glazuru na manje od 30°C (cca. 25-28°C).

Izvaditi mousse iz silikona. Nabosti na čačkalicu i glazirati. Spremiti kuglice na silikonsku podlogu ili masni papir.

Spremiti u frižider da se odledi do serviranja.

MOUSSE OD JAGODA S CRVENOM GLAZUROM

  • 170 g vrhnja za šlag
  • 250 g pirea od jagoda
  • 35 g šećera
  • 6 g zlatne želatine
  • 150 g bijele čokolade
  • 150 g kakao maslaca
  • Crvena boja na bazi masnoće

Vrhnje za šlag blago izmiksati i spremiti u hladnjak. Namočiti želatinu u hladnu vodu.

Pire od kokosa i šećer ugrijati do vrenja. Dodati namočenu želatinu i pustiti da se ohladi.

Umiješati ohlađeni, blago tučeni šlag i napuniti silikonske kalupe (loptice). Staviti u šoker i zalediti.

Lagano rastopiti kakao maslac, dodati bijelu čokoladu, rastopiti sve sastojke.

Dodati crvenu boju i izmiksati štapnim mikserom.

Ohladiti glazuru na manje od 30°C (cca. 25-28°C).

Izvaditi mousse iz silikona. Nabosti na čačkalicu i glazirati. Spremiti kuglice na silikonsku podlogu ili masni papir.

Spremiti u frižider da se odledi do serviranja.

GEL OD JAGODE, PAPRA I ĐUMBIRA

  • 200 g pirea od jagode
  • 100 g vode
  • 30 g šećera
  • Đumbir
  • Timut papar u zrnu
  • 3 g agar agara

Đumbir naribati, papar zdrobiti, dodati ih u količini po želji ostalim sastojcima. Sve sastojke zakipiti. Izmiksati sa štapnim mikserom. Staviti u frižider da se ohladi. Ohlađenu želatinu izmiksati štapnim mikserom do željene teksture. Prebaciti u 'squeeze' bocu.

BIJELI CRUMBLE

  • 100 g bijele čokolade
  • 30 g maltoseca

Rastopljenu čokoladu dodati u maltosec, napraviti željenu teksturu crumble-a.

SPUŽVA OD BOSILJKA

  • bosiljak
  • 13 jaja
  • 3 bjelanjka
  • 50 g šećera
  • 180 g brašna

Blanširati bosiljak u kipućoj vodi, ohladiti u vodi s ledom. Izvaditi bosiljak, ne cijediti ga jako. Izmiksati ga s blenderom, po potrebi dodati vode ako je pregust. Procijediti, protisnuti vodu i sačuvati je za izradu spužve.

Jaja, bjelanjke, šećer, brašno staviti u posudu, dodati vode od bosiljka po želji.

Izmiksati štapnim mikserom i dobivenu smjesu prebaciti u sifon (s 2 ampule).

Probušiti dno plastične čaše (napraviti mali rez), napuniti smjesom iz sifona do 2/3 čaše i staviti u mikrovalnu na cca. 40 sekundi.

Pustiti da se ohladi. Slomiti čašu i spužvu trgati na komade željenog oblika.

Servirati po pokazanom primjeru u emisiji Masterchef!

Ukoliko ste dovoljno odvažni za pripremu ovog recepta, želimo vam svu sreću i dobar tek!

  • +7
Melkior Bašić u Masterchefu Izvor: Promo fotografije / Autor: Nova TV