Ova sezona popularnog Masterchefa prikazala je mnoge zanimljive recepte, a među njima je svakako i onaj s potpisom chefa koji je miljenik svih gledateljica. Popularna 'Božićna kugla' zadala je probleme natjecateljicama, a Melkior Bašić odlučio je recept podijeliti i na Instagramu kako bi ga svi mogli isprobati
Popularan chef Melkior Bašić i ove je godine bio član žirija kulinarskog showa Masterchef, a, osim dobrim izgledom, pažnju gledatelja zaslužio je konstruktivnim kritikama i zanimljivim kulinarskim savjetima koje je nesebično dijelio s kandidatima.
U jednoj od posljednjih epizoda natjecateljima je odlučio 'zapapriti' pa su morali replicirati desert s njegovim potpisom. S obzirom da je riječ o potpisu Melkiora Bašića, nije teško naslutiti da se radi o vrlo izazovnom jelu.
Chef je recept podijelio na Instagramu, a na vama je da se upustite u pripremu istog!
Za pripremu ovog posebnog deserta koji ostavlja bez daha potrebno vam je puno vremena. Recept je podijeljen prema komponentama, a slijedi u nastavku teksta:
STAKLENA KUGLA
- 200 g isomalta
- 50 g vode
Isomalt i vodu ugrijati do 150°C, staviti sa strane da se ohladi do 100-110°C. Oblikovati kuglu, spremiti u posudu s dry secom (vrećicom za izvlačenje vlage).
MOUSSE OD KOKOSA S BIJELOM GLAZUROM
- 170 g vrhnja za šlag
- 250 g pirea od kokosa
- 35 g šećera
- 6 g zlatne želatine
- 150 g bijele čokolade
- 150 g kakao maslaca
Vrhnje za šlag blago izmiksati i spremiti u hladnjak. Namočiti želatinu u hladnu vodu.
Pire od kokosa i šećer ugrijati do vrenja. Dodati namočenu želatinu i pustiti da se ohladi.
Umiješati ohlađeni, blago tučeni šlag i napuniti silikonske kalupe (loptice). Staviti u šoker i zalediti.
Lagano rastopiti kakao maslac, dodati bijelu čokoladu, rastopiti sve sastojke.
Ohladiti glazuru na manje od 30°C (cca. 25-28°C).
Izvaditi mousse iz silikona. Nabosti na čačkalicu i glazirati. Spremiti kuglice na silikonsku podlogu ili masni papir.
Spremiti u frižider da se odledi do serviranja.
MOUSSE OD JAGODA S CRVENOM GLAZUROM
- 170 g vrhnja za šlag
- 250 g pirea od jagoda
- 35 g šećera
- 6 g zlatne želatine
- 150 g bijele čokolade
- 150 g kakao maslaca
- Crvena boja na bazi masnoće
Vrhnje za šlag blago izmiksati i spremiti u hladnjak. Namočiti želatinu u hladnu vodu.
Pire od kokosa i šećer ugrijati do vrenja. Dodati namočenu želatinu i pustiti da se ohladi.
Umiješati ohlađeni, blago tučeni šlag i napuniti silikonske kalupe (loptice). Staviti u šoker i zalediti.
Lagano rastopiti kakao maslac, dodati bijelu čokoladu, rastopiti sve sastojke.
Dodati crvenu boju i izmiksati štapnim mikserom.
Ohladiti glazuru na manje od 30°C (cca. 25-28°C).
Izvaditi mousse iz silikona. Nabosti na čačkalicu i glazirati. Spremiti kuglice na silikonsku podlogu ili masni papir.
Spremiti u frižider da se odledi do serviranja.
GEL OD JAGODE, PAPRA I ĐUMBIRA
- 200 g pirea od jagode
- 100 g vode
- 30 g šećera
- Đumbir
- Timut papar u zrnu
- 3 g agar agara
Đumbir naribati, papar zdrobiti, dodati ih u količini po želji ostalim sastojcima. Sve sastojke zakipiti. Izmiksati sa štapnim mikserom. Staviti u frižider da se ohladi. Ohlađenu želatinu izmiksati štapnim mikserom do željene teksture. Prebaciti u 'squeeze' bocu.
BIJELI CRUMBLE
- 100 g bijele čokolade
- 30 g maltoseca
Rastopljenu čokoladu dodati u maltosec, napraviti željenu teksturu crumble-a.
SPUŽVA OD BOSILJKA
- bosiljak
- 13 jaja
- 3 bjelanjka
- 50 g šećera
- 180 g brašna
Blanširati bosiljak u kipućoj vodi, ohladiti u vodi s ledom. Izvaditi bosiljak, ne cijediti ga jako. Izmiksati ga s blenderom, po potrebi dodati vode ako je pregust. Procijediti, protisnuti vodu i sačuvati je za izradu spužve.
Jaja, bjelanjke, šećer, brašno staviti u posudu, dodati vode od bosiljka po želji.
Izmiksati štapnim mikserom i dobivenu smjesu prebaciti u sifon (s 2 ampule).
Probušiti dno plastične čaše (napraviti mali rez), napuniti smjesom iz sifona do 2/3 čaše i staviti u mikrovalnu na cca. 40 sekundi.
Pustiti da se ohladi. Slomiti čašu i spužvu trgati na komade željenog oblika.
Servirati po pokazanom primjeru u emisiji Masterchef!
Ukoliko ste dovoljno odvažni za pripremu ovog recepta, želimo vam svu sreću i dobar tek!