Godinama se raspravlja o prednostima i nedostacima vegetarijanstva, a najnovije istraživanje pokazalo je da vegetarijanstvo ima svojih prednosti te da štiti od nekih vrsta raka
Za razliku od ljudi u čijoj prehrani dominira meso, vegetarijanci imaju manji rizik za obolijevanje od raznih vrsta karcinoma, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja.
Istraživanjem je obuhvaćeno 60 tisuća ljudi, a pokazalo se da se kod vegetarijanaca rjeđe razvijaju tumori. Međutim, vegetarijanstvo se nije pokazalo kao dobra zaštita od karcinoma crijeva, koji je jedan od najčešćih tumora.
Znanstvenici su u sklopu istraživanja promatrali ljude koji jedu meso, one koji jedu ribu, ali ne i meso te one koji jedu samo voće i povrće. Otprije je poznato da će svaki 33. čovjek tijekom života oboljeti od neke vrste karcinoma, ali najnovije istraživanje je pokazalo da to nije slučaj kod vegetarijanaca. Rizik za obolijevanje od karcinoma kod ljudi koji ne jedu meso čak je 20 posto manji.
Otkriveno je da postoje razlike između vegetarijanaca i ljudi koji jedu meso, i to najviše u sastavu limfe i krvi. Pokazalo se da vegetarijanci imaju zdraviju krv. Ipak, znanstvenici upozoravaju da novo otkriće ne znači da treba mijenjati način prehrane jer dokazi nisu dovoljno potvrđeni. Međutim, napominju da u prehranu svakako treba uvesti više voća i povrća.