STRAH JE OPRAVDAN

Zastrašujući podaci: Arsen, olovo i otrovni metali pronađeni u tamponima

11.07.2024 u 19:04

Bionic
Reading

Da stvar nije nimalo bezazlena, pokazala je nova studija. Tamponi su posebno opasni ako su kontaminirani štetnim tvarima jer dolaze u izravan kontakt s rodnicom, a apsorpcija metala u konačnici povećava rizik od karcinoma, demencije, neplodnosti i dijabetesa, ali i stvara mnogobrojne probleme organizmu

Malo je reći da bi sve žene, koje koriste tampone, a kojih je samo u Americi između 52 i 86 posto svakog mjeseca za vrijeme mentruacije, nova studija itekako mogla zabrinuti i to sasvim opravdano. Kako donosi Sky News, istraživači s kalifornijskog sveučilišta Berkley radili su studiju tijekom koje su ispitali 30 tampona od čak 14 različitih brendova, a rezultati su ne samo poražavajući, već i zastrašujući.

Naime, u tamponima su pronađeni otrovni metali, među kojima su bili olovo, arsen, živa, nikal, bakar i željezo, koji bi žene mogli izložiti većem riziku od ozbiljnih zdravstvenih problema.

U kontaktu s rodnicom štetne tvari se lakše apsorbiraju

Ono što je još više nevjerojatno je da su nalazi o razinama tih metala itekako varirali, a sve je ovisilo o tome je li riječ o tamponima namijenjenom američkom, britanskom ili tržištu Europske unije, jesu li bili organski ili nisu te kojoj su liniji pripadali.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Ako su tamponi kontaminirani štetnim tvarima to je osobito opasno jer se, zapravo, u kontaktu s rodnicom one lakše apsorbiraju. Sama apsorpcija metala u organizmu povećava rizik od demencije, karcinoma, neplodnosti i dijabetesa, a osim toga stvara poprilične probleme jetri, bubrezima i mozgu te kardiovaskularnom, živčanom i endokrinom sustavu. U konačnici, apsorpcija metala može biti itekako štetna i za nerođenu djecu.

Zastrašujući rezultati

Glavna autorica cijele studije je Jenni Shearston koja je rekla kako je ovo zapravo prva studija koja mjeri metale u tamponima. 'Zabrinjavajuće je da smo pronašli koncentracije svih metala koje smo testirali, uključujući otrovne metale poput arsena i olova', rekla je Shearston i otkrila kako su organski tamponi sadržavali više razine arsena, dok je kod neorganskog pronađeno više olova.