DOBRE I LOŠE STRANE

Je li gazirana mineralna voda uopće dobra za zdravlje?

03.07.2024 u 11:16

Bionic
Reading

Gazirana, odnosno mineralna voda kako je njezin popularniji naziv, za mnoge je omiljeni ljetni napitak, a radi se o vodi prožetoj ugljičnim dioksidom kako bi se stvorio osjećaj pjenušavosti

Njezina popularnost je upravo u osvježavajućem okusu i nedostatka kalorija, što je čini zdravijom alternativom slatkim gaziranim pićima. Međutim, postoji određena zabrinutost oko njegovih učinaka na zdravlje zuba i probave, upozorava američka nutricionistica Chelsea Rae Bourgeois, piše Health.

Gazirana voda zapravo kiseli napitak koji s vremenom može nagrizati zubnu caklinu, osobito ako se pretjerano konzumira. Osim toga, zbog sadržaja ugljičnog dioksida, može se osjetiti nadutost ili plinovi. Međutim, gazirana voda može biti vrijedan dodatak za hidrataciju, osobito ako je uključena u dobro uravnoteženu prehranu.

Prednosti mineralne vode

Iako je poznata po svom osvježavajućem okusu, gazirana voda također nudi mnoge potencijalne zdravstvene dobrobiti kada se uključi u dobro uravnoteženu prehranu.

Pridonosi hidrataciji organizma

Gazirana voda je dobra alternativa običnoj vodi, što je za mnoge i drugi, 'zabavniji' način da zadovolje svoje dnevne potrebe za vodom. Gazirana voda je jednako hidratantna kao i obična voda. Međutim, njezina karbonizacija može poboljšati iskustvo pijenja za neke ljude, čineći ga ugodnijim za one koji nisu skloni piti ili ne uživaju piti vodu.

Podsjetimo, dehidracija je često povezana s fizičkim simptomima, kao što su suha usta, žeđ, glavobolja i umor.

Može pomoći i pri održavanju težine

Adekvatna hidratacija ključna je za mnoga područja vašeg zdravlja i igra ključnu ulogu u kontroli tjelesne težine. Pijenje gazirane vode može podržati gubitak težine povećanjem ukupnog unosa tekućine i nudeći zadovoljavajući napitak bez kalorija i dodanog šećera. Osim toga, pijenje gazirane vode može pomoći u obuzdavanju žudnje za slatkim pićima, poput sokova ili gaziranih pića, što olakšava držanje pravog puta uz dijetu s kontroliranim unosom kalorija. Nadalje, karbonizacija može stvoriti osjećaj sitosti, što može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija.

Pomaže i kod ublažavanja simptoma zatvora

Iako malo istraživanja, ako ih uopće ima, izravno ispituje odnos između unosa gazirane vode i dobre probave, istraživanja su otkrila da nedovoljan unos vode može povećati rizik od zatvora. Pijenje gazirane vode može pomoći da zadovoljite svoje potrebe za tekućinom za održavanje funkcionalnog probavnog trakta. Međutim, rad crijeva uključuje mnoge čimbenike načina života, uključujući redovitu tjelesnu aktivnost i prehranu, stoga ako se to produlji liječnik može ponuditi smjernice u vezi s vašim probavnim zdravljem i pravilnošću crijeva.

Može poboljšati sposobnost gutanja

Gazirana voda može poboljšati vašu sposobnost gutanja. Istraživanja pokazuju da gazirana voda stimulira usnu šupljinu, što može poboljšati vašu cjelokupnu funkciju gutanja. Jedna studija tražila je od 16 sudionika da progutaju različite tekućine, uključujući gaziranu vodu, limunsku kiselinu i negaziranu vodu, ispitujući razlike u njihovom gutanju. Gazirana voda pokazala je najveću sposobnost stimuliranja mišića gutanja.

Potencijalni rizici gazirane vode

Mnogi potencijalni rizici pijenja gazirane vode mogu se smanjiti umjerenom konzumacijom napitka uz druga hidratantna pića. Međutim, postoji nekoliko rizika koje treba uzeti u obzir.

Može utjecati na zdravlje zuba

Obična gazirana voda je kisela tekućina zbog karbonizacije. Istraživanje je pokazalo da različite vrste gazirane vode mogu imati širok raspon pH razina. Gazirana voda ima pH u rasponu od 4,18-5,87 (na pH ljestvici od 0-14) ovisno o brendu. Niži pH ukazuje na povećanje kiselosti. Vjerojatnije je da će pića s razinom pH nižom od 5,5 negativno utjecati na zdravlje zubi, jer je ta razina utvrđena kao rizik za demineralizaciju cakline. Konzumacija gaziranih pića može uzrokovati eroziju zuba, povećavajući rizik od razvoja karijesa (karijesa) i drugih osjetljivosti zuba stoga potražite savjete od vašeg stomatologa.

Može sadržavati skrivene zaslađivače

Gazirana voda može biti dobra alternativa za one koji ne vole piti običnu vodu međutim, neki brendovi dodaju razne zaslađivače kako bi poboljšali okus. Iako se umjetni zaslađivači obično dobro podnose ako se konzumiraju umjereno, neka istraživanja pokazuju da mogu imati štetne učinke na zdravlje ako se konzumiraju u velikim količinama. Oni mogu utjecati na crijevni mikrobiom, crijevnu apsorpciju hranjivih tvari, pa čak i na anatomiju vašeg gastrointestinalnog (GI) trakta.8 Crijevni mikrobiom je zajednica mikroba (npr. bakterija, gljivica, virusa) u vašem GI sustavu. I oprez: neke gazirane vode čak sadrže dodani šećer stoga bi oni koji pate od dijabetesa ili kroničnih zdravstvenih problema možda trebali pripaziti te izbjegavati pića s dodanim šećerom.

Može uzrokovati probavne smetnje

Karbonizacija gazirane vode može uzrokovati plinove i nadutost kod nekih ljudi, osobito ako se konzumira u velikim količinama ili brzo. Oni koji osjete prekomjerno stvaranje plinova dok piju gaziranu vodu možda će morati prijeći na običnu vodu kako bi izbjegli nelagodu. Mjehurići i karbonizacija gazirane vode također mogu pridonijeti refluksu kiseline ili žgaravici. Osobe s poviješću gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) možda će morati izbjegavati gaziranu vodu kako bi izbjegli probavne smetnje. Stoga porazgovarajte o svom zdravlju crijeva sa svojim liječnikom i pratite svoju toleranciju.

Kakve su prednosti mineralne vode u odnosu na druge napitke?

Pijenje gazirane vode nudi razne zdravstvene prednosti u usporedbi s napicima kao što su kava, sok, negazirana voda i sok. Najočitija prednost je okus bez dodatnih kalorija ili šećera koji se nalaze u gaziranim pićima, vodama s okusima i drugim pićima. Doprinosi hidrataciji bez utjecaja na razinu šećera u krvi kao što to mogu učiniti obična gazirana pića, sokovi i zaslađena kava.

Iako gazirana voda može biti jednako hidratantna kao i negazirana voda, može pružiti ugodnije i zabavnije iskustvo.

Mineralna voda može biti dobrodošla alternativa drugim pićima ako se konzumira umjereno.

Dakako, pripazite i na aromatizirane gazirane vode koje obično sadrže prirodne ili umjetne arome. Vodite računa o dodanim šećerima ili zaslađivačima i odlučite se za vrste koje koriste prirodne ekstrakte za aromu.

Nekoliko savjeta za kraj:

Koristite slamku: Pijenje gazirane vode kroz slamku smanjuje njezin izravan kontakt sa zubima, čime se smanjuje rizik od erozije cakline.

Pijte umjereno: Dok se gazirana voda općenito smatra sigurnom za prosječno zdravu odraslu osobu, umjerenost je ključna. Izbjegavajte pretjerani unos, osobito ako ste skloni plinovima i nadutosti.

Isperite usta vodom: Nakon što popijete gaziranu vodu, razmislite o ispiranju usta običnom vodom kako biste isprali sve preostale kiseline koje mogu uzrokovati probleme sa zubima.

Dodajte voće: Kkriške svježeg voća, poput limuna, limete, jagoda ili lubenice, dat će vodi dati osvježavajući i prirodan okus.