revolucionarni hidrogel

Je li konačno pronađen lijek za mamurluk? 'Dokazano uništava posljedice alkohola'

27.06.2024 u 11:58

Bionic
Reading

Novi hidrogel uništava štetne posljedice prekomjerne konzumacije alkohola, kao što je mamurluk i ciroza jetre, no istraživanja na ljudima tek slijede

Iako se za mnoge dodatke tvrdi da sprječavaju ili ublažavaju glavobolju, mučninu, umor i druge neugodne simptome koji mogu pratiti prekomjerno ispijanje alkohola, nijedan nije potkrijepljen uvjerljivim dokazima. Zato je novi hidrogel prava revolucija na tržištu.

Riječ je gelu koji sprječava ulazak alkohola u krv i nakupljanje spoja acetaldehida. Sve je dokazano eksperimentima provedenim na miševima, u kojima su životinje pile alkohol i istovremeno konzumirale hidrogel. Pokazalo se da su imali puno niže razine alkohola u krvi od miševa koji su samo pili alkohol, a oni kojima je dat hidrogel također su bili pošteđeni oštećenja jetre.

Time je dokazan da je tim znanstvenika stvorio hidrogel koji uspješno razgrađuje alkohol u želucu i crijevima, pojašnjava Big Think.

Razgrađuje nusproizvode alkohola

Jedan od najvećih benefita jest upravo razgradnja nusprodukta alkohola (acetaldehida), koji je povezan s cirozom jetre i rakom, a konačan rezultat, osim smanjene štetnosti alkohola, jest i daleko manji mamurluk.

Znanstvenici su djelotvornost ovog hidrogela dokazali na Institutu ETH Zürich, a eksperimente s miševima detaljno su opisali u časopisu Nature Nanotechnology. Među najzanimljivijim rezultatima je smanjena koncentracija alkohola u krvi za 40% nakon sat vremena, odnosno 56% nakon pet sati (u usporedbi s miševima kontrolne skupine). Također, primijećena je i razlika u ponašanju te su miševi nakon uzimanja hidrogela uspješnije prolazili kroz labirint.

Alkohol izaziva ovisnost - potražite pomoć

Ako imate kroničnih problema s prekomjernim konzumiranjem alkohola, pomoć možete potražiti kod obiteljskog liječnika, u specijaliziranim ustanovama i organizacijama (kao to su KBC Sestre Milosrdnice i Klinika za psihijatriju Vrapče) te centrima za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Hidrogel je također spriječio zdravstvene probleme povezane s alkoholom. U dodatnim testovima, miševi koji su kronično prekomjerno pili pretrpjeli su oštećenje jetre, gubitak težine i probleme s crijevima. Miševi koji su, pak, popili piće i konzumirali gel bili su gotovo potpuno pošteđeni ovih problema.

Ključno je da su tijekom testova miševi kojima je davan gel pokazivali malo ili nimalo znakova gastrointestinalnih smetnji ili bilo kojih drugih nuspojava.

Nedostatak istraživanja na ljudima

Najnoviji hidrogel napravljen je od proteina sirutke, uobičajenog dodatka i sastojka hrane koji se dobiva iz mlijeka. Stručnjaci su dodali i atome željeza, molekule šećera i nanočestice zlata u gel - dodatke koji proizvode reakcije koje pretvaraju alkohol u bezopasnu octenu kiselinu unutar gastrointestinalnog trakta.

Mana cijelog otkrića je nedostatak dokaza na ljudima, a testiranja su već u planu.

'Nadamo se i planiramo prijeći na kliničke studije što je prije moguće', rekao je za Big Think profesor Raffaele Mezzenga, vodeći autor studije. 'Točno vrijeme još nije jasno i ovisit će o nizu čimbenika, uključujući etičku dozvolu i financijsku potporu kliničkih ispitivanja.'

Korištenje u rehabilitacijske svrhe

Mezzenga i njegovi koautori uvjereni su da će ova ispitivanja pokazati sličnu učinkovitost kod ljudi. Već su podnijeli zahtjev za patentiranje hidrogela. Kada bude komercijalno dostupan, Mezzenga predviđa da će se gel vjerojatno konzumirati iz tube kao jestiva pasta.

Autor studije smatra da će stvarne dobrobiti gela biti u terapijskim okruženjima - možda u rehabilitacijskim ustanovama kako bi se pomoglo pacijentima odviknuti od kronične konzumacije alkohola ili u bolnicama kako bi se otrijeznili teško pijani pojedinci.

'Vjerujemo da se ovo također može i treba koristiti za ljude pogođene kroničnim bolestima povezanim sa zlouporabom alkohola', rekao je za Big Think.

Zlouporaba alkohola odnosi milijune života svake godine. Novi gel mogao bi uvelike smanjiti njegovu štetu.