ZDRAVSTVENA STANJA I ŽIVOTNE NAVIKE

[VIDEO] Želite li smanjiti šanse za obolijevanje od srčanih bolesti, morate se upoznati s faktorima rizika

21.02.2020 u 18:01

Bionic
Reading

Pod srčane bolesti ubrajaju se brojna različita oštećenja srca koja zbog vrlo često nejasnih simptoma nije lako prepoznati

Zbog toga je važno znati koji su faktori rizika, poput visokog krvnog tlaka, visoke razine kolesterola, nezdravog načina života i postojećeg zdravstvenog stanja, i što možemo napraviti kako bi smanjili šanse za obolijevanje od srčanih bolesti.

Hipertenzija ili visoki krvni tlak nastaju kad srce snažno pumpa krv po tijelu, što može dovesti do otvrdnuća arterija i smanjenog protoka krvi prema srcu, a srce se s vremenom zadeblja i stvrdne. Osim zatajenja srca ovo može izazvati i srčani udar, a čak oko 70 posto ljudi koji dožive prvi srčani udar ima visoki krvni tlak.

U kombinaciji s kolesterolom, hipertenzija može izazvati začepljenje krvnih žila. Prema studiji iz 2019. godine, osobe kod kojih je visoka razina 'lošeg' kolesterola, a niska razina 'dobrog' kolesterola, imaju tri do četiri puta veće šanse tijekom 30-godišnjeg razdoblja oboljeti od kardiovaskularnih bolesti.

Problem je što visok krvni tlak ili visok kolesterol ne morate nužno osjetiti pa je važno redovito obavljati liječničke preglede i pratiti svoj krvni tlak.

Nezdrav način života uvelike doprinosi razvoju srčanih bolesti pa vjerojatnost za smrt od bolesti koronarnih arterija kod muškaraca koji puše raste četiri puta, a kod žena koje puše čak pet puta.

I fizička aktivnost, odnosno neaktivnost, igra važnu ulogu pa je oko trećine smrtnih slučajeva uzrokovanih koronarnom bolešću rezultat tjelesne neaktivnosti. Otkucaji srca u mirovanju iznad 90 ili 100 otkucaja u minuti mogu također ukazivati ​​na povećan rizik od srčanih bolesti, a redovito vježbanje može ih sniziti.

Promjena načina života najbolji je način za smanjenje rizika od srčanih bolesti. Vježbanje, suzdržavanje od cigareta, zdrava prehrana i zdrava tjelesna težina, kao i ograničena konzumacija alkohola mogu smanjiti vjerojatnost za srčani udar za 80 posto.

Dijabetes također povećava rizik od srčanih bolesti, jer osim što sužava krvne žile u tijelu, posebno u nogama i stopalima, olakšava lipidne poremećaje koji dovode do visokog kolesterola.

Oko 75 posto oboljelih od dijabetesa ima visoki krvni tlak, zbog čega odrasli koje je pogodila ova bolest imaju dva do tri puta veću vjerojatnost da će umrijeti od srčanih bolesti u odnosu na one koji nemaju dijabetes, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ostala zdravstvena stanja, poput obiteljske hiperkolesterolemije (FH), genetski predisponiraju ljude za visoki kolesterol. Bolesnici koji imaju heteroroznu varijantu bolesti imaju pet puta veću vjerojatnost da će razviti koronarnu bolest srca od onih bez FH.

Prema tome, imate li dijabetes ili FH, vrlo je važno učestalo se javljati liječniku kako biste spriječili daljnje komplikacije i držali pod kontrolom rizik od srčanih bolesti.

ZNAKOVI UPOZORENJA

Srce je puno više od mišića koji pumpa krv, a prepoznavanje signala koje šalje može vam spasiti život

Pogledaj galeriju