Naizvaju je rajskim voćem Mediterana i to ne bez razloga, budući da je smokva jedna od najzdravijih voćki, a uz sve to bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Zbog svoje slatkoće omiljeno je voće mnogima, koji bi, da mogu, smokvu jeli cijelu godinu
Recepte televizijske voditeljice Karmele Vukov Colić pratimo pozorno, budući da ona na svom Instagram profilu, kao i blogu Ciao Karmela, često iznenadi nekim tako jednostavnim, a ukusnim jelima. Posljednja objava zapela nam je za oko budući da je glavna zvijezda iste - smokva.
Kako je rekla, recept koji je isprobala u 'Gecovom zlarinskom dvoru, a po receptu pristiglom iz jedne stare slavonske bilježnice je nešto neopisivo!' Potom je dodala kako je 'obrala' sve zlarinske smokve na koje je naišla i napravila pekmez čim je došla kući.
Sastojci:
- 3 kg smokvi
- 1 velika oguljena naranča
- 15 žlica limunovog soka (svježe cijeđenog)
- 700 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 želin
- 2 žlice ruma
- 1-2 žličice cimeta
Priprema:
Smokve, oguljenu naranču i limunov sok usitnite štapnim mikserom. Pomiješajte šećer, vanilin šećere i želin u omjeru 3:1 i dodajte voću. Umiješajte rum i cimet i kuhajte miješajući na srednjoj vatri. Kad zavrije, kuhajte još tri minute, a onda pekmezom punite vruće staklenke.