KULINARSKI TOP 48

Yahoo: Ovo morate probati u Hrvatskoj!

15.01.2015 u 09:28

Bionic
Reading

Od 48 država na listi koju je osmislio Yahoo Hrvatska je smještena na vrlo lijepo sedmo mjesto po kvaliteti domaće kuhinje i ponude vina

Kao i sve liste na internetu, i ova je djelomično nepotpuna, no svejedno pruža zanimljivu kulinarsku turneju, piše Yahoo

10. Mađarska

Na desetom mjestu je Mađarska s čuvenim gulašima, paprikašima, kuhanim tijestom sa svježim sirom i pohanim sirom. Većina jela su kuhana i pirjana, a paprika se najčešće koristi kao začin.


9. Portugal

Portugal ima niz jela s morskim plodovima, a poznat je po parenju u posebnim tavama i fiš paprikašu (caldeirada). Paprikaš od slanog bakalara i riblji uštipci s limunom također su vrlo popularni, no njihov paprikaš sa svinjetinom, govedinom i raznim povrćem sjajno upotpunjuje jela s morskim plodovima. Portugalski porto, madeira i vinho verde vina su za koja je gotovo svatko čuo.

8. Švicarska

Švicarska kulinarska tradicija nastala je, kao uostalom svugdje, iz nužnosti. Hladne planine utjecale su na stvaranje jela koja često sadrže razne vrste sireva, od kojih su možda najpoznatiji gruyere, ementaler i vacherin. Makaroni sa sirom i lukom također su popularni. Švicarska je nesumnjivo najpoznatija po svojoj čokoladi, a ostala ukusna i poznata švicarska jela su lisnato tijesto punjeno mesnim okruglicama te govedina pirjana u vinu sa žgancima.

7. Hrvatska

Hrvatska kuhinja vjerojatno se našla na sedmom mjestu zbog mješavine utjecaja – od Mediterana i francuske kuhinje do slavenskih recepata. Hrvati se mogu pohvaliti kvalitetnim maslinovim uljem i kamenicama, zatim vinima kao što su malvazija, prošek te vrbnička žlahtina, a janjetina ispod peke očito je potpuno oduševila ljude koji su pisali ovu listu.

Od ostalih zemalja u regiji, Crna Gora se smjestila na 46. mjesto, a kao njeni specijaliteti spominju se pršut i dimljeni šaran. Slovenija je na 32. mjestu s kraškim pršutom i štruklima dok je Srbija na 30. mjestu s jelima s ražnja i još jednom vrstom goveđeg pršuta.

Makedonija je na 23. mjestu s pastrmajlijom (nešto poput pizze prekrivene kockicama usoljenog mesa), ajvarom i gravčetom na tavče te impresivnim vinima. Bosna i Hercegovina svoje je 21. mjesto dobila zahvaljujući kavi i baklavi, no zamjera joj se to što joj je većina kuhinje pretjerano slična turskoj.


6. Belgija

Belgija je uz Švicarsku također jedno od europskih carstva čokolade. Poznata je po svojim vaflima te pivu koje se proizvodi u više od 180 pivnica, kao i slasnim sirevima.


5. Njemačka

Njemačka? Kobasice, pivo, krumpir, kiseli kupus te palačinke i knedle. Najpoznatija njemačka jela uglavnom su teški obroci, no to Nijemce nimalo ne smeta kad naručuju svoje slasne deserte.

4. Gruzija

Tko bi rekao da će se Gruzija naći u prvih pet država kad se govori o kulinarskom doživljaju, no zapravo je to prilično logično s obzirom da se nalazi na ruti kojom su začini putovali iz Azije do Europe. Iz istog razloga gruzijski recepti koriste ogromnu količinu zanimljivih začina. Među poznatijim jelima gruzijske kuhinje je kruh punjen sirom i jajima, knedle punjene mesom te slatki pileći paprikaš.

3. Španjolska

Španjolska kuhinja ima velik niz slasnih jela poput paelle i raznih oblika tortilla. Osim šarolikog bogatstva recepata, Španjolska ima i sjajnu ponudu vina koja idu uz sve te poslastice.

2. Francuska

Gotovo nema smisla pisati zašto je Francuska na drugom mjestu ove liste. Francuska je vrlo ponosna na svoju domaću hranu i vina, s toliko vrsta sireva da ih je teško nabrajati. Zapravo, francuska kuhinja toliko je raznovrsna i uzbudljiva da je se jednostavno ne može generalizirati ističući nekoliko reprezentativnih jela.

1. Italija

Italija je nesumnjivo zemlja čiji stanovnici znaju uživati u hrani. Teško je reći koja bi kuhinja trebala biti na prvom mjestu, francuska ili talijanska, no čini se da su presudile bake u čije se recepte nitko ne smije miješati. Postoji razlog zašto volimo lazanje, rižoto, pizzu te nevjerojatan niz jela koja koriste svježe mediteranske začine, maslinovo ulje i rajčice. Najlakše bi bilo jednostavno reći da je Talijanima hrana strast koju lako dijele s ostatkom svijeta.