SOPHIE HABSBURG

Za njezinim torbama luduju i dame s kraljevskih dvora, a i sama nosi zvučno prezime

31.05.2024 u 05:54

Bionic
Reading

Sophie Habsburg dobro je poznato ime u svijetu mode, osobito onim fashionisticama kojima nikad nije dosta unikatnih i zanimljivih modnih dodataka

Dizajnerica Sophie Habsburg, nekadašnja manekenka i novinarka, danas dizajnira prekrasne torbice koje obožavaju između ostalih trendseterice s kraljevskih dvora poput Sophie, vojvotkinje od Edinburgha i njezine kćeri lady Louise, ali i nizozemske kraljice Maxime.

Sophie nije samo tek tako dodala svojem imenu zvučno prezime Habsburg, itekako dobro poznato i Hrvatima, jer ova chic plemkinja s ludo dobrim stilom doista potječe iz te vladarske europske dinastije.

Rođena je u Parizu 1959. kao kći nadvojvode Ferdinanda Karla od Austrije i grofice Helene od Törring-Jettenbacha.

Njezin djed bio je brat kralja Carla I., posljednjeg cara Austro-Ugarske, a njezina prateta, princeza Marina od Grčke i Danske, bila je udana za princa Georgea, vojvodu od Kenta.

I da, Sophieni daleki preci su i nadvojvoda Franz Ferdinand od Austrije i Sophie, vojvotkinja od Hohenberga, koji su 1914. stradali u atentatu u Sarajevu, čime se pokrenuo niz događaja koji su kulminirali početkom 1. svjetskog rata.

Ona danas provodi svoje vrijeme između svoje raskošne kuće u Rimu i malog grada Sant Angelo d’Alfie izvan Napulja, u kojem ima kuću pokraj svog pogona za proizvodnju mozzarelle.

Kad ne dizajnira svoje luksuzne torbice za kojima žude stvarne kraljice i grofice, ova uvijek besprijekorno dotjerana plavuša brine se o svom imanju i hortikulturi.

Školovala se između ostalog u St. Mary's Ascotu u Engleskoj, jednoj od najboljih javnih škola u zemlji, sa strogim pravilima ponašanja za mlade polaznice.

'Imala sam nevjerojatnu glavnu časnu sestru, bila je briljantna. Jednom me uhvatila kako radim neke nepodopštine, ne mogu se sjetiti što je to bilo. Pogledala me i rekla: 'Sophie, reći ću ti jednu stvar i nadam se da ćeš to pamtiti cijeli život. Imaš ime, izgled i novac. Pazi što radiš s time u životu.' I to je nešto za što mislim da me dosta vodilo. Toliko toga mi je dano, pa morate uzvratiti na pravi način', rekla je u ranijem intervjuu.

Školovanje ondje na nju je ostavilo snažan, pomalo šokantan dojam, ali joj se na kraju ipak svidjelo i još uvijek ima divne prijatelje iz školskih dana, kaže dizajnerica.

S 18 godina Sophie se vratila u Pariz kako bi studirala dizajn interijera i arhitekturu na cijenjenoj École Camondo, ali ju je napustila nakon tri godine petogodišnjeg studija kako bi se zaposlila u uredu dizajnera interijera Davida Hicksa. 'Mislila sam da ću naučiti puno više ako budem aktivna i zarađujem novac, što je uvijek bila glavna poanta u toj dobi; samo želiš zaraditi i osamostaliti se. Stoga sam odmah zgrabila taj posao, no moj otac je bio jako bijesan. Rekao je: 'Moraš završiti svoje obrazovanje. Danas moramo imati papire!' Rekla sam mu: 'Ne brini, riješit ćemo to.''

Uz posao koji je radila s Hicksom, Sophie je potpisala ugovor s agencijom za modele. 'Nisam baš sve rekla roditeljima, a dobila sam neke dobre ponude. Bilo je dosta televizijskih stvari i reklama za Schweppes. Novac ovdje, novac ondje - i super!’ prisjeća se s osmijehom. No tek kad je na večeri naletjela na jednog od najslavnijih svjetskih dizajnera njezina je modna karijera dosegla stratosfersku razinu jer je postala muza Valentina.

Sophie se čak u Valentinovoj vjenčanici udala za princa Mariana Huga 1990. Naravno, Valentino je bio savršen izbor za njezinu bijelu svilenu haljinu ukrašenu mašnama, a ovaj pomalo dekadentni dizajn spojila je s tijarom Vladimir Fringe, koja je izvorno pripadala njezinoj prabaki Ruskinji, velikoj kneginji Eleni Vladimirovnoj.

Preselivši se u Španjolsku 1980-ih, postala je nova it djevojka. 'Kad su pokrenuli španjolski Vogue, tražili su da budem na prvoj naslovnici, što je bilo stvarno lijepo’, kaže ona.

Međutim ubrzo se Sophie posve neočekivano našla u ulozi novinarke. 'Bila sam jako protiv toga jer se ne volim petljati s novinarima. Ali vlasnik Hole! bio je jako ljubazan. Rekao je: 'Željeli bismo vam ponuditi ovo: intervjuiranje vrlo važnih ljudi, možete ih vi odabrati, ali morate imati naslovnu sliku na kojoj ste zajedno.' Trebalo mi je neko vrijeme da kažem da, ali onda sam pomislila - zapravo je to prilično zabavno i mogu upoznati zanimljive ljude ako se dobro pripremim. I tada mi se to jako svidjelo!'

Jedan od tih poznatih osoba kojeg je Sophie upoznala bio je nitko drugi do Richard Gere, o kojem nije imala najbolje mišljenje nakon što je pogledala 'Američkog žigola', no na kraju su postali jako bliski. 'On je zapravo prilično cool tip i mnogo šarmantniji nego što sam mislila. Na kraju smo postali jako dobri prijatelji', prisjetila se te zanimljive epizode.

Puno godina kasnije i s troje djece, njezin nevjerojatan život mode i luksuza dobio je novi zaokret kada je počela dizajnirati torbice. 'Napravila sam tri torbe jer nisam mogla pronaći zabavan i zanimljiv komad za sebe. I onda su sve moje prijateljice rekle: 'Odakle ti torba, odakle je?' Rekla sam: 'Oh, napravila sam je, napravit ću jednu i za tebe!' I kad sam dogurala do broja 30, jedan prijatelj mi je rekao: 'Ali zašto to radiš? Znaš, trebala bi ih prestati poklanjati ​​- napravi posao od toga.'

Nekoliko godina kasnije obitelj Habsburg pogodila je tragedija. 'Godine 2010. izgubila sam sina u prometnoj nesreći. Sve su moje prijateljice bile jako drage i tjerale su me da ostanem aktivna. Rekle su: 'Moraš ići na sajam u Pariz, moraš pokrenuti pravi posao, moraš napraviti ovo, moraš napraviti ono.' Pa sam bila gurnuta u to, ali danas sam im nevjerojatno zahvalna', zaključila je.

Moda, dizajn interijera, povijest: ovi elementi Sophiene impresivne karijere nadahnuli su njezin dizajn. 'Mislim da su arhitektura i interijeri vrlo važan vizualni segmenti kako bi se razumjelo proporcije. Zaljubljena sam u boje i miješanje materijala te puno istražujem antikvitete. Jedan od zadnjih remena koje sam napravila bio je inspiriran etiopskim remenom iz 17. stoljeća', objašnjava ona.

I sve je to u konačnici rezultiralo nevjerojatnim rezultatima, a danas su mnoge poznate dame iz kraljevskih obitelji, lady Gabriella Windsor i kraljica Maxima od Nizozemske, među njezinim najvjernijim klijenticama.

Njezina imenjakinja Sophie, vojvotkinja od Edinburgha, supruga engleskog princa Edwarda, na neki način je prava obožavateljica torbica Habsburg sa zavidnom kolekcijom. 'Ona je jako cool', kaže o njoj Sophie.

Sve torbice su dizajnirane i napravljene u Rimu.

'Imam ovu divnu novu trgovinu ispod svoje kuće. Ima tri kata, s dovoljno prostora za atelje, ured, zalihe i samu trgovinu.' Sophiena kći, princeza Larissa-Maria, također se pridružila timu, pomažući oko društvenih medija i marketinga. 'Lagala bih kad bih rekla da je lako. Ali imamo puno poštovanja jedna prema drugoj', kaže Sophie o radu s obitelji na svoj simpatičnom otvoren način.

Dala je i nekoliko dobrih savjeta za kupnju torbice. 'Prvo dobro razmislite o boji koja vam je potrebna, zatim o veličini i odaberite nešto što će vašoj garderobi posve novu vibru. Zašto ne biste odabrali torbu koja je toliko upadljiva da možete kombinirati svoju odjeću na nov, uzbudljiv i zabavan način', zaključuje Sophie.