Mnoge zvijezde i treneri fitnesa izbjegavaju ugljikohidrate u večernjim satima uvjereni da se tako debljaju. No nova dijeta, inspirirana muslimanskim svetim mjesecom ramazanom, sugerira upravo suprotno
Istraživanje je pokazalo da večernje uživanje u zdjeli tjestenine zapravo može smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, piše Mail Online.
Tim znanstvenika s Hebrejskog sveučilišta proveo je istraživanje proučavajući prehranu muslimana za vrijeme ramazana, kada pripadnici islamske vjeroispovijesti poste preko dana, ali jedu ugljikohidrate u teškim večernjim obrocima.
Složeni ugljikohidrati su dobar izvor energije, a uključuju tjesteninu, kruh, rižu i grahorice. Utvrđeno je da takav režim prehrane povećava osjećaj sitosti te utječe na proizvodnju hormona povezanih s faktorom rizika od srčanog napada.
Profesor Zecharia Madar, znanstvenik u izraelskom Ministarstvu obrazovanja, objasnio je: 'Ideja je došla iz studije o prehrani muslimana tijekom ramazana, kada se posti danju, a u večernjim satima jedu obroci bogati ugljikohidratima. Tada se bitno mijenja razina lučenja hormona leptina, grelina i adiponectina.'
Istraživanje je pokazalo da su ispitanici imali bolje rezultate razina šećera i masnoća u krvi te razina infekcija, pa rezultati upućuju na prednosti unosa ugljikohidrata u večernjim satima.
Profesor Madar kaže kako je njihov sljedeći korak utvrđivanje mehanizama koji dovode do pozitivnih rezultata. Studija je objavljena u časopisu Obesity and Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.