Ljeti se rajčica može uklopiti u puno jela, a to je dobro jer je prema istraživanjima na jednom kalifornijskom institutu još jednom potvrđeno da su njezini sastojci čudesni za zdravlje i muškaraca i žena
U kori rajčice ima bioflavonoida koji umanjuju alergijske reakcije i upale. Pripadnice ljepšeg spola koje se bore s kilogramima razveselit će vijest da u rajčici ima leptina koji pozitivno utječe na metabolizam, zauzdava apetiti i pomaže pri mršavljenju. Osim kalija i vitamina A, C, E te folne kiseline, rajčica sadrži i beta karoten koji štiti kožu od štetnih sunčevih zraka.
Istraživanje je pokazalo da konzumiranje rajčice smanjuje rizik od tumora jajnika, bolesti srca, astme i kroničnih plućnih bolesti.
Rajčica ima lijepu crvenu boju zbog likopena, a on ima jako važan učinak odnosno antikancerogeno djelovanje u tijelu. Tako muškarac koji jede četiri obroka s rajčicom u jednom tjednu smanjuje rizik od raka prostate za 40 posto, a najbolje bi bilo konzumirati kuhanu rajčicu jer sadrži više likopena nego svježa.