Ne da vam se po ovim paklenim vrućinama paliti pećnicu, a htjeli biste nešto slatko, poput recimo cheesecakea? Rješenje je osvježavajući cheesecake koji se ne peče, a za razliku od klasičnog, njujorškog recepta, ovaj ima delikatniji mliječni okus zahvaljujući ricotti i nije toliko zasitan
Za ovaj recept trebat će vam multipraktik te malo strpljenja i vremena jer ga trebate raditi u nekoliko faza, budući da se slojevi hlade u zamrzivaču po 45 minuta pa dok gledate omiljenu seriju ili čitate knjigu, u krtakim pauzama posvetite se ledenom cheesecakeu.
Potrebni sastojci
- 270 g integralnih keksa
- 110 g maslaca
- prstohvat soli
- 2 pune šalice očišćenih i narezanih bresaka
- 12 velikih žlica sirupa od agave
- 500 g krem sira
- 250 g ricotte
- 1/4 šalice soka od limuna
- 3 žlice šećera
- 1 do 2 breskve narezane na tanke kriške
Priprema
U multipraktiku sameljite kekse i dodajte im rastopljeni maslac i sol te izmiksajte dok ne dobijete smjesu koja je jednakomjerno vlažna, približno pet minuta. Smjesu prebacite u kalup za torte promjera 22 cm i utisnite je na dno te na strenice do 2 cm visine. Kalup zatim stavite u zamrzivač na pola sata.
U multipraktik stavite očišćene breskve, 6 velikih žlica sirupa od agave, prstohvat soli i miksajte oko 2 minute dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite smjesu u veću zdjelu i stavite je u hladnjak na pola sata. Smiksajte krem sir, ricottu, sok od limuna, šećer i preostalih 6 žlica sirupa od agave, sve dok ne dobijete glatku smjesu (oko 2 minute) te prebacite u zdjelu.
Polovicu smjese od sira stavite na ohlađenu koricu od keksa i ravnomjerno je rasporedite te stavite u zamrzivač na 45 minuta. Zatim na nju rasporedite smjesu od bresaka te ponovo stavite u zamrzivač na 45 minuta.
Ponovite zadnja dva koraka i na kraju prozirnom folijom prekrijte kolač i stavite u zamrzivač na 3-4 sata.
Kad se kolač ohladio uklonite kalup i prebacite tortu na tanjur za serviranje i ukrasite s kriškama bresaka.