Poznata rečenica 'Svako jutro jedno jaje...' nije samo reklamni slogan. Nutricionisti i liječnici otkrivaju da će vam jaje ne samo dati potrebnu energiju, nego i pomoći da smršavite
Testiranje 20 pretilih i prekomjerno debelih volontera otkrilo je da su se oni koji su jeli jaje za doručak, umjesto žitarica, osjećali manje gladni u vrijeme ručka, pa time i konzumirali manje hrane u tom obroku, piše Telegraph.
Znanstvenici iz Pennington Biomedical Research Centrea u Louisiani tvrde da su osobe koje su jele jaja sat vremena nakon doručka imale u krvi manju razinu grelina, hormona koji stimulira apetit.
Kod njih je uočena i viša razina hormona PYY3-36, koji signalizira da smo siti. Dr. Nikhil Dhurandhar, koji je vodio istraživanje, kaže da njihova studija pokazuje da proteini visoke kvalitete mogu poboljšati sitost, što dovodi do bolje usklađenosti i uspješnijeg mršavljenja.
'Ova studija postavlja pitanje mogu li neke namirnice s visokokvalitetnim proteinima prirodno suspregnuti apetit', kaže dr. Nikhil Dhurandhar.
Napominje kako je potrebno nastaviti s istraživanjima da bi se utvrdilo može li kvalitetan proteinski doručak pomoći u mršavljenju. Rezultati istraživanja predstavljeni su proteklog tjedna na Europskom kongresu o pretilosti u Lyonu.
'Ovo bi saznanje moglo pomoći ljudima koji pokušavaju izgubiti na težini jer pokazuje da je ključna kvaliteta, a ne kvantiteta proteina u prehrani da bismo se osjećali siti', kaže Tracy Parker, dijetetičarka iz British Heart Foundationa. Međutim, budući da je istraživanje financirao klaster američkih proizvođača jaja, trebali bismo biti oprezni.
'Doručak s jajima mogao bi vas štititi od potrebe za užinom sredinom prijepodneva, ali ne zaboravite koristiti zdravije načine kuhanja. Pokušajte s kuhanim jajima umjesto prženim i izbjegavajte dodavanje maslaca u kajganu', objašnjava Tracy Parker.