Tvrtko Šakota, chef restorana Nova, podijelio je s nama ukusni blagdanski vegetarijanski recept koji vrijedi iskušati
Mnogi blagdansku trpezu ne mogu zamisliti bez mesnih delicija, no božićni objed itekako može biti bogat i ukusan i bez mesa. Zdravo povrće u kombinaciji s ribom ili tofuom i seitanom može se pripremiti na ukusan način te se počastiti obilnim objedom.
Najbolji primjer za to su recepti mladog kuhara Tvrtka Šakotechefa restorana Nova, koji i sam uživa u prehrani bez mesa. Simpatični Tvrtko, chef restorana Nova, voli jela s kiselim kupusom poput sarme, zatim lososa na zapečenom krumpiru s povrćem, bakalar na bijelo te rolice od orade s blitvom.
S nama je odlučio podijeliti jedan malo drugačiji recept koji može biti sjajna ideja za sve one koji ovih blagdana žele uživati u malo drugačijim okusima - blagdansku palentu sa sušenom rajčicom i kestenima.
Blagdanska palenta sa sušenom rajčicom i kestenima
Sastojci:
Palenta sa sušenom rajčicom i kestenima, pirjani kiseli kupus sa seitanom i tempehom, čips od pastrnjaka.
Za palentu:
200 grama palente
800 grama vode
50 grama sušene rajčice, namočene u vreloj vodi bar pola sata ranije
200 grama pečenih kestena
sol po želji
½ čajne žličice svježeg timijana
2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Zakuhati vodu, posoliti i lagano sipati palentu, miješajući mutilicom. Kuhati 20-ak minuta, odnosno dok palenta ne bude glatka i odvaja se od strana posude. Umiješati rajčicu i kesten te maslinovo ulje.
Seitan s kupusom
1 veća glavica kiselog kupusa,narezana na trakice
500 grama seitana, narezati na trakice
1 šalica brašna tip 850
1 čajna žličica crvene slatke paprike
prstohvat ljute crvene paprike
1 dl crnog piva
suncokretovo ulje
3 žlice maslinova ulja
80 grama dimljenog tofua, narezanog na kockice
sol i papar po želji
Pomiješati paprike i brašno, posoliti te u tu smjesu uvaljati seitan. Zagrijati suncokretovo ulje bar dva prsta duboko i pržiti dok ne dobije laganu koricu, ocijediti na salveti. U međuvremenu u drugoj tavi na maslinovom ulju pirjati zelje i dimljeni tofu na laganoj vatri, poklopljeno. Po potrebi povremeno uliti malo vode. Kuhati oko 45 minuta, a onda dodati seitan i pivo i kuhati još 20-ak minuta ili dok kupus ne omekša. Posoliti i popapriti.
Čips od pastrnjaka
200 grama pastrnjaka narezati na tanke ploškice
suncokretovo ulje
Ugrijati ulje koje će se kasnije koristiti za seitan i na njemu ispržiti pastrnjak u hrskavi čips i posoliti.