RIJEDAK SPOJ

Zdravi i fini začini za svakodnevne gastro užitke

30.06.2013 u 15:50

Bionic
Reading

Začini jelima daju osobnost, jedinstven okus i miris i mame nas na još. Uz to, bogati su antioksidansima, što znači da nas štite od bolesti

Porijeklom iz Azije, đumbir se naveliko koristi u azijskoj, posebice indijskoj kuhinji te u zapadnoj Africi i zemljama karipskog otočja. Iako se vjeruje da sadrži analgetska, antipiretska, antibakterijska i svojstva sedativa, brojne su studije potvrdile učinkovitost đumbira u liječenju mučnine uzrokovane kemoterapijom i morskom bolešću, tzv. jutarnje mučnine i proljeva.

Čili

Čili papričica dokazano djeluje protiv raznih bolova - od artritisa do migrena, ima antikancerogena svojstva i može smanjiti rizik od razvijanja šećerne bolesti. Glavni zdravstveni adut ove papričice je kapsaicin, koji može pojačati cirkulaciju i na taj način pomoći bržoj izmjeni tvari u organizmu. Ukratko – čili je sjajan za metabolizam i mršavljenje!

Na Ordinacija.hr saznajte zašto su dobri cimet i vanilija te pogledajte recepte za navedene začine