Njihova debela kora i čudni oblici čine korjenasto povrće najopasnijom namirnicom u kuhinji čija priprema često rezultira opasnim ozljedama
Bundeva i repa dvije su najopasnije namirnice u kuhinji, a čak dvije trećine ozljeda u kuhinji dolazi za vrijeme pripreme svježeg korjenastog povrća. Gotovo četvrtina ozljeda nastaje prilikom rezanja i sjeckanja repe, a petina nastaje
prilikom pripremanja korabe.
Dvoje od pet ispitanika reklo je kako su se ozlijedili pokušavajući imitirati televizijske kuhare i njihovo brzo rezanje povrća. Anketu je na uzorku od više od dvije tisuće kupaca proveo lanac dostave hrane Just-Eat povodom nacionalnog tjedna sigurnosti hrane u Velikoj Britaniji.
Sheila Merrill, savjetnica za javno zdravstvo, kaže da se neke od najtežih ozljeda događaju upravo u kuhinji. 'Dobra priprema je ključna kako bi se spriječile nesreće u kuhinji, poput teških posjekotina, stoga provjerite jesu li vaši noževi dovoljno oštri i u dobrom stanju i ne žurite s usitnjavanjem povrća. Držite noževe izvan dohvata djece, a ako uključujete djecu u pripremu hrane, nadzirite ih u svakom trenutku', savjetuje Merrill za Telegraph.