Rijetko tko se može oduprijeti luku koji tjera suze na oči, ali uz nekoliko savjeta iskusnih kuhara ipak ima pomoći
Za početak je važno da koristite oštar nož jer ćete tako manje ošteti stanice u luku koje nas tjeraju u suze zbog sastojka syn-propanethial-S-oksida, preporučuje The Kitchen.
Čim luk prerežete na pola, odmah otvoreni dio okrenite na dasku za rezanje, a kako ga dalje usitnjavate narezani dio stavljajte sa strane ili u lonac, dalje od očiju.
Veliki kuhari znaju pravilno rezati luk da ne peče za oči. Polovicu luka treba prvo zarezati na tanke ploške, ali ne do kraja kako se ne bi razdvojile, a zatim obrnutim redom dok ne dobijete duguljaste prutiće, poput pomfrita. Tek na kraju izrežite sve na sitne kockice i luk odmah stavite u posudu.
Luk možete držati i u hladnjaku prije rezanja jer tada otpušta manje S-oksida i ostaje sočniji.