Pan-pek

Znate li što je pinsa i gdje ju možete probati?

27.05.2024 u 15:54

Bionic
Reading

Ova svojevrsna prethodnica pizze potječe iz starog Rima, a od pizze se razlikuje po tijestu, obliku i okusu. U Pan-peku vas čekaju čak tri različite vrsti pinsi – s mortadelom i pistacijom, s pršutom i s mozzarellom i rajčicom. Svratite u Pan-pek i otkrijte svoj novi omiljeni brzi zalogaj!

Jeste li ikada čuli za pinsu? Radi se o prethodnici pizze, tradicionalnom talijanskom jelu koje se pripremalo u starom Rimu. Riječ pinsa dolazi od latinske riječi 'pinsere' što znači rastezati, širiti. Pinsa izgledom podsjeća na focacciu, ovalnog je oblika i karakteristična po tome što se tijesto, za razliku od tijesta za pizzu, pritišće, potiskuje rukama dok se ne dobije željeni oblik. Podloga za pinsu je laganija od pizze, meka u sredini s hrskavim rubovima.

U prošlosti se pinsa radila mješavine brašna i vode, s dodacima kao što su maslinovo ulje i sol ili primjerice ružmarin, a današnja pinsa, koja je sve popularnija i izvan Italije, zapravo je moderna verzija tog starog jela, s novim sastojcima i načinima pripreme. Glavna razlika u odnosu na druga slična jela temeljena na tijestu, osim mješavine brašna , jest dugo vrijeme dizanja tijesta koje prije obrade stoji u hladnjaku te je ono zato laganije i prozračnije.

Pinsu sada možete probati i u Pan-peku i to u čak tri različite varijante – s mozzarellom i cherry rajčicama, s mortadelom i pistacijama i s pršutom. Pripremaju se na licu mjesta, svježe su i preukusne, mekane i sočne u sredini, hrskave prema rubovima, s okusima koji se odlično spajaju i koji će vas osvojiti na prvu.

Pinsa Mortadella

Pinsa s pestom od pistacija, mortadelom, burratom stracciatella, sjeckanim pistacijima i listićima bosiljka je pravo malo remek-djelo. Osnova je klasično tijesto za pinsu, lagano i prozračno, ali s hrskavom korom, a kombinacija pistacija, mortadele i burrate jednostavno je neodoljiva i oduševljava i vizualno i okusom.

Pinsa Prosciutto

Ova pinsa naglašenijeg je okusa, a za to je zaslužan glavni sastojak – pršut. Nadjevena je umakom od rajčice, mozzarellom, pršutom, cherry rajčicama, rukolom i Grana Padano sirom i predstavlja klasični talijanski specijalitet koji oduševljava svojom harmonijom okusa i tekstura. Ne sumnjamo da ćete složiti čim ju probate!

Pinsa Mozzarella

Za ljubitelje klasičnih okusa tu je pinsa mozzarella. Ona sadrži mozzarellu, cherry rajčice, pesto i listove bosiljka, što je, složit ćete se, jedna od najboljih kombinacija. Naizgled jednostavni okusi savršeno se spajaju i prožimaju te ćete u njima uživati sa svakim zalogajem.

Pan-pek pinsu potražite već danas u svim Pan-pek prodajnim mjestima!