THE JOHN U MOČVARI

Dašak modernog rocka iz Skoplja stiže u Zagreb

09.05.2013 u 08:57

Bionic
Reading

10. svibnja u zagrebačkom klubu Močvara gostovat će perjanica suvremene makedonske rock scene, bend The John. Tim povodom ukratko vam predstavljamo rad ove eklektične četvorke, u nadi da ćete petak navečer pokloniti njihovom intrigantnom rocku obrgljenom retro utjecajima, ali protumačenom na moderan i cool način

Za The John sam prvi puta čuo prije šest godina, kad sam na jednoj od prijateljskih kompilacija složenoj od kolega s radija Kanal 103 (skopske Stojedinice), oko kojeg se manje-više i danas okuplja urbana scena glavnog makedonskog grada, zapazio njihov debi EP 'Happilysad', sastavljen od pet poprilično različitih pjesama. One su žanrovski pokrivale potez od indie rocka preko tada posebno popularnog dance punka do moderne funky verzije 'Mr. Komplex' benda Bastion, kultnog bisera makedonske elektro scene u kojemu je karijeru započeo danas svjetski renomirani DJ Kiril Džajkovski.

U međuvremenu su dečki objavili još dva EP-a i vrlo dobar album 'Ti i jas i gradot naš', koji se mogu slušati i skidati besplatno te se ušuškali pod kapom Mirka Popova, svojevrsnog gurua aktualne skopske scene i gazde labela PMG Recordings (u čijem bendu PMG Kolektiv je svirao i Ljupa Angelov, mozak The Johna). Ovo im je donijelo i pojavljivanje u zanimljivom omnibus-filmu 'Skopje Remixed', odi rodnom gradu koju opet potpisuje ekipa okupljena oko Kanala 103 u suradnji s mladim skopskim redateljima, u kojemu se (simbolično) pojavljuju upravo numerom 'Nie sme od Skopje'.


Prošle godine stigla je i trešnja na The Johnovoj torti, drugi album 'Wuafww!', koji pokazuje da ovaj bend nije tek neka prolazna avantura, već da su u stanju proširiti raspon utjecaja i odmaknuti se od pomalo potrošene dance punk formule. Novi album, naime, još konkretnije razrađuje neke dosad periferne detalje bendove eklektičnosti, detaljno isijavajući atmosferu lijenog i kulerskog urbanog Skoplja koje većina nas u Zagrebu zapravo nije skroz niti svjesna, jer smo taj vibe zapravo češće upijali kroz beogradske bendove.

Ljupa i ekipa mogu zvučati i kao napušeni Weezer u '24/7', zaigrani surf rokeri u naslovnoj 'Wuafww', ili doslovce kao usporeni The Hivesi u 'S.D.R. Da Roka' (gdje preko rifa identičnog 'Hate to Say I Told You So' Ljupa cijedi žilavu naraciju iz zažarenog skopskog asfalta). Kad žele biti ambicioznije i ambijentalnije nastrojeni, The John seciraju aktualni trenutak glavnog makedonskog grada koji nestaje pred njihovim očima u futurističko narativnoj 'Četvrtok', ili se poigravaju sitarom u psihodeličnoj 'Myau'. U petak ćemo vjerojatno čuti i novi singl 'Ponekad', koji nije na albumu, ali nudi neku sasvim treću atmosferu - ležerni kafanski blues rock.

Stoga, ako želite da vas barem na trenutak osvježi dašak svježeg urbanog rocka iz grada i lijepe zemlje koja sve manje sliči na ono što o njoj mislimo da znamo, budite u petak u Močvari. Ako vam, pak, ništa ne znači eklektična i lokalna urbana spika, pitajte ljude koji su ih ljetos gledali na Terraneu kako im je bilo – barem ćete se lijepo iskakati...

The John uživo u studiju Kanala 103