OPROŠTAJ JOSIPE I BAJAGE

'Dragi Arsene, ovo nije kraj!'

19.08.2015 u 17:27

Bionic
Reading

Dvoje glazbenih veterana, koje za preminulog glazbenika vežu posebne uspomene, prisjetili su se zbog čega je Arsen kao čovjek i umjetnik odigrao veliku ulogu u njihovoj karijeri i životu.

Ona kojoj, poput Arsena, skidamo kapu nad njezinim dostojanstvom i glazbenom pričom Josipa Lisac prisjetila se pjesme i stihova Arsena Dedića  koji su je od početka njezine karijere pratili kroz život. Davne 1973. pjesma 'Život moj' koju je pjevala Josipa Lisac, a napisao Arsen Dedić postigla je veliki uspjeh i ostala pečat tog vremena.

Dragi Arsene...
Kako se život sam pobrinuo za sve, posloživši određene trenutke tako da progovaraju u vječnosti... Daleke 1966. godine, u legendarnoj pjesmi 'Znat ćeš', susreli ste se ti, sa svojim stihovima, i Karlo sa svojom glazbom. Nešto kasnije, pokazat će se da slučajnost ne postoji.

'... Vjeruj onoj ljubavi u sebi...!' Uvijek sam vjerovala...! Osjetila sam i doživjela ljubav kada si mi plemenito poklonio svoje povjerenje i trenutke u kojima sam mogla pokazati svoj talent. Te 1968. u Opatiji imala sam samo 18 godina... U svojem srcu nosim ogromnu zahvalnost... '... Znat ćeš da je kraj...' Ne, Arsene, ne vjerujem u to... Ne vjerujem da je smrt kraj... Vjerujem da tvoj život ima novi početak. Tvoje znanje, suptilnost i snažna emocionalnost, kroz sve što si stvorio, progovaraju u vječnosti...',
poručila je Josipa.

Dragi Arsene... Kako se život sam pobrinuo za sve, posloživši određene trenutke tako da progovaraju u vječnosti...

Posted by Josipa Lisac on Tuesday, August 18, 2015

Svoje zbogom glazbeniku, kojem se iskreno divio, napisao je i Bajaga. Svaki put kad bi se susreo s Arsenom oslovljavao ga je s 'maestro'.

'Pogodila me Arsenova smrt. Znam da je prije desetak godina dobio jednu veliku bitku sa smrću, ali ovaj put nije imao sreće. Nekako sam se nadao, s obzirom kakav je bio Arsen, da će tako biti i ovaj put. Na žalost, to se nije desilo. Njegov odlazak je ogroman gubitak za kulturnu scenu jugoistočne Europe. Arsen je bio veliki umjetnik. Veliki pjesnik, glazbenik... Zapravo, prvi kantautor bivše Jugoslavije. Vrlo obrazovan, pametan i duhovit čovjek. Nekoliko puta sam ga u životu susreo. Ne mogu reći da smo bili bliski, ali smo bili u prijateljskim odnosima.

Strašno sam cijenio njegov rad. Napravio je mnogo dobrih pjesama, i što se tiče tekstova i što se tiče glazbe, a ljudi na žalost malo znaju za neku njegovu primijenjenu glazbu, kao za seriju 'U registraturi'. Arsenova primijenjena glazba bila je među najboljim ostvarenjima te vrste na ovim prostorima ikad. Arsenu je najbolje odgovarala titula maestra. Uvijek sam ga tako oslovljavao.'

Pogodila me Arsenova smrt. Znam da je prije desetak godina dobio jednu veliku bitku sa smrću, ali ovoga puta nije imao sreće...

Posted by Bajaga on Tuesday, August 18, 2015



S Arsenom se oprostio i frontmen Riblje čorbe Bora Đorđević s kojim je Arsen 1987. imao zajednički koncert na Terazijama u Beogradu, a napravili su i duet za pjesmu 'Takvim sjajem može sjati'.

Jučer nas je napustio jedan od najvećih prijatelja i fanova Bore i Riblje čorbe. Jedan od najvećih umjetnika s prostora...

Posted by Riblja Čorba on Tuesday, August 18, 2015