SNIMA SE OMNIBUS

HTV otvara vrata mladim filmskim redateljima

18.12.2012 u 11:51

Bionic
Reading

U srijedu, 18. prosinca, u Zagrebu će pasti prva klapa HTV-ovog omnibusa sastavljenog od tri priče radnih naslova: 'Rođendan', 'Bomba' i 'Podstanar'. Uz prostornu i vremensku povezanost priča, omnibus povezuje činjenica da su scenaristi i redatelji svih filmova mladi autori i autorice, o čemu nam je više rekla urednica Lada Džidić

'Cijela priča započela je u ljeto. Vidjela sam da na HRT-u postoji budžet za televizijski film te sam se s Dejanom Šošom dogovorila da oblikujemo omnibus', rekla nam je urednica projekta, Lada Džidić

Posebnost omnibusa je činjenica da su režiseri i scenaristi sva tri djela mladi autori, što je i bio glavni motiv snimanja filma, kako objašnjava Džidić. 'Projektom smo htjeli dati mladim redateljima priliku da ih upoznaju televizijski gledatelji'.

Što se tiče samog odabira autora, 'u startu smo napravili veći popis mladih redatelja, vrednujući ih na temelju nagrada, festivala i drugih referenci. Neki su ispali s popisa jer nisu bili u mogućnosti snimati te je odluka pala na Darija Juričana, Andriju Mardešića te Hanu Jušić i Sonju Tarokić, koje zajedno snimaju film. U nekom sam intervjuu, naime, naišla na Haninu i Sonjinu izjavu kako bi jednom voljele raditi zajedno te sam im ponudila da to bude upravo ovdje'.

Odabrane redatelje je sam poziv prilično zatekao. 'Bili su vrlo iznenađeni. Nisu očekivali da će dobiti poziv za snimanje, već da će, shodno vremenu, trebati obijati vrata u potrazi za poslom. Samim time, projektu su pristupili kao velikom izazovu. Bili su jako disciplinirani te su se vrlo profesionalno snašli u svemu', pojasnila je Džidić.

Omnibus se sastoji od tri zasebne priče povezane vremenom, djelomice mjestom zbivanja i kulminacijskom točkom – nestankom struje. Adventsko je doba, par dana prije Badnjaka oko 19 sati navečer.

'Jednom bijah', red. Dario Juričan

U 'Rođendanu', Hane Jušić i Sonje Tarokić, Matea (Marija Pliškić) radi tulum povodom svog dvanaestog rođendana, kad u jednom trenutku nestaje struje… U 'Bombi' Darija Juričana Marko (Marko Cindrić) na trgu ispred božićno urešenoga trgovačkog centra vadi bombu i planira se raznijeti. U premišljanjima dobije šaroliku ekipu aktera i aktivnih promatrača, a u jednom trenutku nestaje struje… 'Podstanar' Andrije Mardešića je Miran (Ivan Glowatzky), suprug vrlo živahne i aktivne trudnice s 'trbuhom do zuba', čije želje su njegova zapovijed. U ispunjavanju njenih hirova Miran nailazi na brojne susjedske prepreke, a tad… nestaje struje.

'Iako smo im ponudili da mi napravimo scenarij, redatelji su se odlučili na vlastite scenarije koje smo dorađivali na radionicama', rekla je Džidić, dodavši kako su imali otvorene ruke i u građenju priča i u odabiru glumaca. Na poduljem popisu našli su se, tako, poznati glumci poput Darije Lorenci, Rakana Rushaidata, Bojana Navojca, Damira Šabana, Branke Cvitković, Marije Kohn, Ivana Glowatzkyja, Filipa Radoša, Ozrena Grabarića, Borisa Miholjevića, Željka Duvnjaka i Janka Popovića Volarića

Filmovi su vremenski naslonjeni na blagdane, no sam omnibus neće s premijerom čekati sljedeći Božić, već izlazi van kad bude gotov. Autori projekta ne razmišljaju o kino distribuciji zbog 'sitnog budžeta filmova', kako je istaknula Džidić, no ne odbacuju mogućnost prikazivanja na Puli u nekom popratnom programu te na drugim festivalima.

'Iris', red. Andrija Mardešić