UDRUGA B.A.B.E.:

'Izlaganje djeteta može negativno utjecati na njegov razvoj'

31.07.2015 u 12:43

Bionic
Reading

Nedavno pismo Milana Popovića koje je uputio premijeru Zoranu Milanoviću, ministrici socijalne skrbi Milanki Opačić, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić te nekolicini saborskih odbora, a u kojem se žali na to što njegova bivša zaručnica Severina izlaže javnosti njihova trogodišnjeg sina Aleksandra, izazvalo je lavinu komentara u javnosti, a svoje je mišljenje za tportal iznijela i Udruga B.a.B.e.

I dok Severina svjesno i svojom voljom dijete izlaže javnosti, postoje i potpuno suprotni primjeri, pa tako primjerice u medije nikad nije dospjela fotografija ili video šestogodišnje Pije koju je pjevač Tony Cetinski dobio u braku s menadžericom Ivanom Nobilo.

Iz udruge B.a.B.e. koja se bavi promicanjem i zaštitom ženskih ljudskih prava poručuju kako Severina u ovom slučaju nije postupila problematično, no isto tako dodaju: 'Nije isključeno da neopravdano medijsko ili javno izlaganje djeteta može imati za posljedicu traumatiziranje djece te može negativno utjecati na njihov razvoj. Osim toga, može potaknuti neželjene reakcije okoline. Ako se prepozna ugroza zdravog razvoja djeteta koje uzrokuje ili može prouzrokovati traume, preporučuje se mjerodavnom centru za socijalnu skrb da ih upozori da to nije u najboljem interesu djeteta. U ovom slučaju, struka nije procijenila da se radi o problematičnom postupanju majke', izjavila je Dijana Ljubanović iz Udruge B.a.B.e.

Prvi skok... #volimstosevolimo #ljubavseljubavljuvraca #severina

A video posted by Severina Vučković (@severina) on


'Dok je dijete kod majke, ona odlučuje o djetetovoj sigurnosti i dužna je poduzimati mjere za zaštitu dobrobiti djeteta. Ista je praksa kao i kada je dijete kod oca. U ovom slučaju otac drži da je majka počinila kazneno djelo i ima mogućnost preuzimanja kaznenog progona ako je točno da je Državno odvjetništvo odbacilo njegovu kaznenu prijavu. Državno odvjetništvo procijenilo je da nije bilo grubog kršenja prava djeteta i njegove privatnosti. Nakon što je odbacilo optužbe Milana Popovića, svaka dvojba da se razlozi odbačaja prijave ogledaju izvan zakonskih okvira neprimjerena je. Ako postoji osnovana sumnja Milana Popovića u pravednost odluke, postoji mogućnost pokretanja kaznenog progona u roku od osam dana. Medijske spekulacije samo su senzancionalistički potezi', ističe Ljubanović.

U svom pismu Milan Popović piše kako smatra da maleni Aleksandar živi u svojevrsnom reality showu poput 'Big Brothera' u kojem ga nepoznati ljudi svakodnevno prate i komentiraju na najvulgarniji i zastrašujući način.


Nije primjereno da bilo tko, pa tako ni mi kao udruga koja se bavi ljudskim pravima nekome držimo lekcije o roditeljstvu ako se radi o dobru ukusu u međusobnim odnosima, a ne o kršenju ljudskih prava. Radi se o javnim osobama kojima je teže zadržati privatnost od onih koje to nisu. Oni odlučuju kakav će biti njihov međusobni odnos i odnos prema djetetu te kako će ga definirati. Je li to Big Brother ili nešto drugo, individualni je izbor. Svi znamo da ni u jednom odnosu, pogotovo u roditeljstvu pozitivno postupanje i primjer dobre prakse nisu otvoreni sukobi roditelja pred djetetom. To je ono što je svima jasno. Ostale savjete i preporuke od nas ne bi bilo umjesno dijeliti putem medija', završava Dijana Ljubanović.