JANICA KOSTELIĆ

'Nikad se nisam pokajala što sam napustila skijanje'

23.04.2015 u 10:44

Bionic
Reading

Naša najbolja sportašica svih vremena, zlatna olimpijka Janica Kostelić u jednom od prvih intervjua nakon godina medijske šutnje za tportal govori o filmu Brune Kovačevića, sportskim trijumfima obitelji Kostelić te otkriva kako danas izgleda njezin život

Otkad je prestala skijati, skijaška legenda Janica Kostelić rijetko se pojavljuje u javnosti i teško ju je nagovoriti da pristane na intervju. Nije to voljela ni prije odlaska u mirovinu 2007., ali ovoga je puta napravila iznimku nakon premijere filma 'Gnothi Seauton' (ili u prijevodu 'Spoznaj samoga sebe') o obitelji Kostelić autora Brune Kovačevića.

Kakav je bio osjećaj gledati film o svojoj obitelji na velikom planu?
Lijepo je bilo prisjetiti se mnogih lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka. Da nije bilo loših trenutaka, ne bi toliko znali cijeniti one ljepše.

Je li Bruno Kovačević po vama napravio dobar posao?
Teško je biti objektivan jer se film radi o meni i obitelji. Mislim da je lijepo sve napravljeno i svakako izaziva emocije. Nadam se da će i stranci koji nisu upoznati s cijelom pričom i koji nisu emotivno vezani kao Hrvati uspjeti doživjeti iste emocije.

Koliko je nadnaravna volja oca utjecala na uspjehe Kostelića?
Bez njega ne bi bilo ničeg od svega što smo postigli, to je činjenica i dalje se nema što diskutirati.


Janica je blistala na premijeri filma o svojoj obitelji

Koliko je obiteljsko zajedništvo i međusobno žrtvovanje utjecalo na vaše uspjehe?
Obitelj je osnova svega. Vjerujem da je nekako prirodno da roditelj naprave sve za svoje dijete i da to se tome ne treba čuditi, jer to je normalno... Barem bi trebalo svakako biti normalno.

Jeste li se ikad pokajali što se napustili skijanje?
Ne.

Koliko se današnje skijanje promijenilo u odnosu na vaše vrijeme?
Ima puno više tehnologije. Mislim da bi trebalo tehnologije svesti na minimum u sportu. Jer bit sporta bi trebala biti da ti napraviš najbolje što možeš sa svojim tijelom, bez pomoćnih sredstava koja bi kao omogućila da izvučeš više iz sebe. Protivnik sam pretjerane tehnologije u sportu.

Čime se trenutačno bavite i što su vam danas životni prioriteti?
Uvijek je prioritet zdravlje. Imam i dalje kozmetički salon u Rijeci, veći dio godine, oko 250 dana u godini sam sa skijaškom reprezentacijom na treninzima i natjecanjima. Slobodno vrijeme iskoristim za putovanja po svojem guštu, najčešće su to destinacije gdje se dobro roni. More i ronjenje su moje velike strasti.


Najtrofejnija hrvatska sportska obitelj