'PROJEKCIJE'

On je oličenje hrvatske psihoze

17.01.2014 u 10:30

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Mr. sc. Bojan D., defektolog kojeg je u filmu Zrinka Ogreste 'Projekcije' utjelovio Bojan Navojec, personifikacija je kolektivne hrvatske psihoze

Bojan ima problema s autoritetom, ne podnosi kritiku i ne može se uklopiti u zajednicu, a svoje neslaganje izražava vrlo agresivno. Napada kolege u grupi na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, spolu i seksualnoj orijentaciji. On je ratni veteran koji ima problema s alkoholom i boluje od PTSP-a.

Bojan je defektolog koji ima ozbiljnih psiholoških problema. 'Duboko je nesvjestan da, ubacujući svoje negativne sadržaje u druge ljude, na jedan određen način govori o sebi', okarakterizirao ga je dr. Marčinko, psihijatar-psihoterapeut koji je analizirao film s psihološkog gledišta.

Za Bojana, neprijatelji su Srbi, židovi, homoseksualci, Slovenci, svi koji ne spadaju u njegovu viziju svijeta. Zvuči poznato? U državi u kojoj se razbijaju ćirilične ploče, rapisuju referendumi kojima se ograničavaju prava seksualnim manjinama, 'Bojan' je zapravo učestala pojava.

Film 'Projekcije' u kina stiže23. siječnja. Snimljen je prema scenariju Lade Kaštelan, a u ostalim se ulogama pojavljuju Jelena Miholjević, Polona Juh, Ksenija Pajić, Doris Šarić-Kukuljica, Ksenija Marinković, Luka Petrušić, Jasna Bilušić i Vladimir Jurc

Film je nastao u produkciji Interfilma u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.