budite na oprezu

DHMZ objavio crveni meteoalarm: 'Izbjegavajte putovanja, vrijeme je opasno po život'

18.09.2024 u 07:59

Bionic
Reading

U narednim danima očekuje se promjenjivo i svježe vrijeme, s povremenom kišom i grmljavinom, a uz to i jaka bura, posebno u četvrtak. Vikend donosi stabilizaciju i toplije vrijeme

Danas će biti promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Mjestimice malo kiše ili poneki pljusak, češće na Jadranu i u predjelima uz njega. Navečer i u noći na četvrtak na dalmatinskim otocima izraženiji pljuskovi s grmljavinom i obilna oborina.

Ujutro u unutrašnjosti lokalno magla. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura, a na jugu istočni vjetar i jugo. Najviša temperatura zraka većinom od 20 do 24 °C, u gorju niža.

I dalje nestabilno, upaljen crveni meteoalarm

Zadržavanje nestabilnog i vlažnog zraka iznad Hrvatske donijet će do petka povremenu kišu u mnogim dijelovima zemlje, posebno na Jadranu gdje će pljuskovi biti intenzivniji i praćeni grmljavinom, a ponegdje i olujnim vremenom ili pijavicama. Od petka, a naročito tijekom vikenda, dolazi do stabilizacije atmosfere, prognozirala je Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a za HRT.

Crveni meteoalarm u Velebitskom kanalu

Jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura malo će slabjeti prema kraju dana. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorio je DHMZ.

Narančasti meteoalarm za Istru i Kvarner

Jaka, mjestimice vrlo jaka bura malo će oslabjeti prema kraju dana. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorio je DHMZ.

Žuti meteoalarm za jug Hrvatske

Lokalno moguća obilna oborina, uglavnom na otocima. Količina oborine > 40 mm.

“Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika”, objavio je DHMZ.

Na istoku nestabilno sa sunčanim razdobljima

Očekuje se sunčanije i mirnije vrijeme s prosječnim ili blago povišenim temperaturama. Srijeda će biti nestabilna, s djelomično sunčanim razdobljima na istoku Hrvatske, gdje će jutarnje temperature oko 10 °C tijekom dana porasti do 22 °C. Vjetar će povremeno biti umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak, a prema večeri može doći do naoblačenja.

Slično vrijeme očekuje se i u središnjim krajevima, gdje će temperatura biti slična, s izmjenama sunčanih i oblačnih perioda. U popodnevnim satima raste mogućnost kiše, posebno u sjeverozapadnim dijelovima, uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu očekuje se promjenjivo oblačno vrijeme s povremenim kišama, osobito u večernjim satima. Bura će mjestimice biti jaka s olujnim udarima, što će uzrokovati valovito more u Velebitskom kanalu. U gorju će se temperature kretati između 15 i 17 °C, dok će na moru biti nešto toplije, između 22 i 24 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prognozira se promjenjivo vrijeme, s više sunčanih razdoblja u prvom dijelu dana, dok će popodne i u večernjim satima biti veća vjerojatnost za kišu i grmljavinske pljuskove. Puhat će umjereno jugo, a u sjevernijim dijelovima bura, ponegdje i jaka.

  • +6
Jak vjetar u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Moguće pijavice i intenzivni pljuskovi s grmljavinom na jugu

Na jugu Hrvatske zadržat će se nestabilno vrijeme, s povremenom kišom, osobito na otvorenom moru, gdje su moguće i pijavice. Navečer su mogući intenzivniji pljuskovi s grmljavinom, posebno na otocima. Jugo će biti umjereno, a temperature će se kretati oko 24 °C.

Nestabilno vrijeme će se nastaviti do petka, s obilnijom kišom i izraženijim pljuskovima u četvrtak, pogotovo u Dalmaciji. Prema vikendu se očekuje stabilnije, sunčanije i toplije vrijeme, uz slabljenje bure i juga, koji će se preokrenuti na sjeverozapadni vjetar.

Vikend na kopnu donosi više sunca, ali će jutarnja magla biti česta zbog smirivanja vjetra. Do tada, vrijeme ostaje promjenjivo s povremenom kišom i umjerenim sjeveroistočnim vjetrom, posebice u četvrtak, kako prognozira dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a za HRT.