'arsen - čovjek kao ja'

Brojne zvijezde pohodile prvo izdanje glazbenog događanja koje slavi velikog Arsena Dedića

14.07.2024 u 10:48

Bionic
Reading

U petak i subotu na brojnim lokacijama u Šibeniku održale su se radionice, paneli i koncerti na kojima su nastupali Matija i Lu Dedić, Gibonni, Matija Cvek, Zoran Predin, Saša Lošić Loša i mnogi drugi

Zasigurno jedan od najpoznatijih stihova Arsena Dedića kaže „Sve te vodilo k meni“, a ovog vikenda, u petak i subotu, baš sve je vodilo k njemu, u njegov rodni Šibenik, gdje se održalo prvo izdanje glazbenog događanja „Arsen, Čovjek kao ja“.

Šibenik je protekla dva dana disao Arsena, kroz brojne koncerte, radionice i panele u kojima su uživale generacije obožavatelja i štovatelja njegova djela. U čast umjetniku koji nas je napustio 2015. godine, mnogi ugostitelji u Šibeniku su tijekom vikenda puštali njegove pjesme, doprinoseći tako posebno emotivnoj atmosferi.

Dvodnevni događaj "Arsen, Čovjek kao ja" počeo je u petak u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" radionicom crtanja za djecu. Inspirirani Arsenovom ljubavlju prema crtanju, mališani su se likovno izražavali kroz njegove stihove i glazbu koju je pisao upravo za njih. Istovremeno, u Kući umjetnosti Arsen održao se panel na kojem je Mislav Donaj, jedan od organizatora događanja, razgovarao sa Sašom Lošićem Lošom o Arsenovoj ostavštini i utjecaju na glazbu.

  • +31
'Arsen - Čovjek kao ja' Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

„Sjećam ga se još kao dijete s crno-bijelog televizora, sjećam se moje pokojne majke koja je gledala zaneseno u daljinu, svirala na gitari „O mladosti“ i plakala. Iz perspektive sarajevskog tinejdžera, Arsen nikad nije bio netko čijem formatu bi težili u našoj razvojnoj fazi, tek smo ga kasnije prepoznali kao umjetnika. Arsen je zapravo dio svačijeg odrastanja“, kazao je Loša.

Vrhunac večeri na Tvrđavi Barone

U večernjem dijelu programa brojni prolaznici i gosti mogli su uživati u koncertu klape Sebenico kod krstionice Katedrale sv. Jakova, dok je na Trgu Ivana Pavla II publika uživala u nastupu Zvonimir Radišić Trija, koji su jazz interpretacijama Arsenovih filmskih skladbi oduševili prisutne.

Vrhunac večeri bio je veliki koncert na Tvrđavi Barone, gdje su nastupili Matija Dedić, Lu Dedić, Zoran Predin, Lea Dekleva, BluVinil, Ivana Husar Mlinac, Tina Vukov, Saša Lošić Loša, Marija Mirković, Josip Palameta i Kristijan Beluhan. Dupkom ispunjena Tvrđava Barone poslužila je kao savršena kulisa za izvedbe pjesama glazbenog velikana, a svakako je jedna od najemotivnijih izvedbi bila ona Lu Dedić, koja je u spomen na svog djeda otpjevala „Dida moj“.

Subotnje jutro donijelo je novu radionicu crtanja za djecu, dok je u Kući umjetnosti Arsen Zoran Predin govorio o Arsenovom naslijeđu. „Prilikom prvog susreta s Arsenom, još u 80-ima, rekao mi je da ga podsjećam na mladog Jima Morrisona i po tekstovima i po izgledu, što mi je bio veliki kompliment“, kazao je Predin. „Osim s Gabi, jedino je sa mnom snimio ploču i jako mi je drago da sam u njegovom srcu dobio takav status. Od njega sam puno naučio u tih 30 godina koliko smo proveli skupa. To je bila jedna škola života“, zaključio je Predin.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Nakon panela, Kristijan Beluhan održao je akustični koncert kod Katedrale sv. Jakova, dajući poseban ugođaj subotnjem prijepodnevu, a u Kući umjetnosti Arsen posebno inspirativan i emocijama nabijen koncert izveli su Matija Dedić, Zvonimir Radišić Trio i gudački kvartet Vortex Strings. Izveli su Arsenove glazbene kompozicije za film, serije, TV i kazalište, što je izazvalo gromoglasan pljesak okupljenih, ali i suze.

U predvečerje, u Samostanskom mediteranskom vrtu Sv. Lovre, ženski gudački kvartet Vortex Strings izvodio je Arsenove skladbe u klasičnom aranžmanu. Dvodnevno slavlje glazbe i umjetnosti dosegnulo je vrhunac završnim koncertom na Tvrđavi sv. Mihovila, jednoj od najljepših pozornica na Jadranu. Pred više od 1000 ljudi u publici, nastupali su Matija Dedić, Lu Dedić, Gibonni, Matija Cvek, Amira Medunjanin, Natali Dizdar, Mia Dimšić, Alen Slavica i Mate Grgat, pružajući publici nezaboravno glazbeno iskustvo pod palicom glazbenog producenta Nikše Bratoša.

Organizatori projekta "Arsen, Čovjek kao ja" su Ana Radišić, Mislav Donaj i Joško Lokas, uz suorganizatore Grad Šibenik, Turističku zajednicu Grada Šibenika i Tvrđavu kulture Šibenik. Cilj projekta je očuvati i slaviti bogatu glazbenu ostavštinu Arsena Dedića, približavajući njegov opus novim generacijama i obogaćujući kulturnu ponudu Šibenika. Sudeći po pozitivnim i emotivnim reakcijama publike, ovakvo događanje je upravo ono što je trebalo gradu koji je iznjedrio jednog od najvećih – Arsena Dedića.