SVE IMA CIJENU

CNN odustao od intervjua s Melanijom Trump nakon što je ona za isti tražila 250 tisuća dolara

04.10.2024 u 09:06

Bionic
Reading

Fox News nije jedina medijska kuća koja je zatražila intervju s Melanijom Trump, no oni su isti i odradili. Po svemu sudeći, kako bi ga dobili morali su iskeširati pozamašan iznos, a to je sve otkriveno CNN-ovim javnim istupom u kojem su prozvali bivšu američku prvu damu da je preko svog izdavača zatražila novac za intervju

Prije gotovo dva mjeseca CNN je preko izdavača memoara Melanije Trump zatražio intervju s bivšom prvom damom Amerike. Povod je i više nego jasan - izlazak njezinih memoara u kojima je progovorila o mnogim temama o kojima do sada nije.

Nakon nekoliko izmijenjenjih mailova, u kojima su se dogovarali uvjeti i pravila intervjua, izdaač je prošlog tjedna poslao i neobičan zahtjeva u kojem traže 250 tisuća dolara za taj isti intervju.

Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević, Profimedia

Zahtjev je poslan - greškom!

Kako je na svojim službenim stranicama prenio CNN, mali s dokumentom poslan je od strane izdavača Skyhorse Publishing i to s naslovom Ugovor o povjerljivosti i tajnosti podataka, u kojem su popisani strogi uvjeti za intervju i korištenje materijala iz memoara, a koji će se u prodaji naći 8. listopada. Uz to u ugovoru je pisalo kako će 'CNN platiti licencnu naknadu od 250 tisuća dolara'.

CNN, naravno, taj je ugovor odbio potpisati i umjesto toga sve je odlučio transparentno pokazati milijunima diljem svijeta. No, onda kreće obrat. Nekoliko dana kasnije, nakon što je drugi CNN-ov novinar poslao upit Skyhorse Publishingu oko pretjerane naknade za intervju, izdavač je rekao da je zahtjev za plaćanje poslan - greškom!

'Ni Melania niti itko iz njezinog tima nije znao ništa o sporazumu o tajnosti podataka, a dokument koji je poslan odražava internu pogrešnu komunikaciju. Da je CNN potpisa ugovor, u normalnom tijeku poslovanja, obratili bismo se Melanijinom timu da raspravimo pojedinosti intervjua', izjavio je za CNN Tony Lyons, glavni i odgovorni u Skyhorse Publishingu.

  • +4
Melania Trump i Donald Trump Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Plaćanje javnim osobama za intervjue, osobito kada je riječ o supružnicima političkog kandidata, nije nešto što redakcije prihvaćaju i, u većini slučajeva, imaju stroge smjernice protiv takve prakse. Ono što je još čudnije je da je zahtjev na adresu CNN-a doša od predstavnika izdavača koji navodno djeluje u ime supruge predsjedničkog kandidata i bivše prve dame i to s takvom visokom cijenom.

Što se tražilo Ugovorom?

Čak i ako je zahtjev bio, kako su napisali, pogrešna komunikacija, čini se da je to dio ustaljene prakse te da je tražena cijena u ugovoru bila nešto što je već bilo isplaćeno.

Da je Melania Trump plaćena za svoje javne istupe otkrio je upravo CNN prošlog mjeseca, kada se doznalo da je bivša prva dama govorila na dva politička skupa, na kojima su se prikupljali novci za republikance, te da je za događaj u travnju na račun dobila 237.500 dolara. To inače nije bila prva i jedina uplata za 'govornički angažman' Melanije Trump.

A što se, osim novca, tražilo Ugovorom o povjerljivosti i tajnosti podataka? Bilo koji zaposlenik CNN-a, koji bi radio intervju, morao bi potpisati Ugovor, a svako kršenje bi Melaniji i/ili njezinom izdavaču dalo pravo na 'likvidiranu odštetu' od 100 tisuća dolara. Na Ugovoru su i potpisu predsjednika Skyhorse Publishinga Lyonsa te agenta bivše prve dame Marca Beckmana.

OKUPLJANJE REPUBLIKANACA

Predstava samo za javnost, ili? Melania nije skidala osmijeh dok ju je Trump grlio i ljubio

Pogledaj galeriju

U ugovoru je posebno navedeno da bi se plaćao intervju s medijskom kućom CNN koji bi dobio pravo koristiti licencirane fotografije i ulomke iz knjige. Najzanimljivije je to da čak i ako je ugovor uistinu poslan kao 'interna pogrešna komunikacija', riječ je o uistinu neobičnom zahtjevu izdavača u ime osobe tako visokog profila.

I dok je CNN intervju zbog svega odbio, Melania je ipak pristala na drugi televizijski intervju i to za Fox News, što je ujedno i njezin prvi u posljednje dvije godine. U intervjuu su prikazane stare obiteljske i privatne fotografije, a osim svog prijatelju Seanu Hannityju, dala je intervju i Mariji Bartimoro, koji će se prikazati ove nedjelje.

Glasnogovornik Fox News za CNN je rekao kako nisu platili nikakve naknade za intervju i fotografije Melanije Trump.