VOJVOTKINJA OD YORKA

Crna ovca kraljevske obitelji: Nanijela im je veliku sramotu i učinila nešto što nitko nije zamišljao

26.10.2018 u 06:40

Bionic
Reading

Neželjena članica kraljevske obitelji, bivša supruga princa Andrewa, Sarah Ferguson ponovno pokazuje svoj blizak odnos s kraljevstvom. Iza nje je dugogodišnja niska skandala koji su je okarakterizirali kao crnu ovcu monarhije

Prije nekoliko dana na vjenčanju princeze Eugenije i Jacka Brooksbanka svjedočili smo nizu neobičnih događanja, a jedan od njih je i izuzetno dobar odnos bivših supružnika, princa Andrewa i Sarah Ferguson. Mnogi su nakon toga krenuli špekulirati kako su nekadašnji partneri ponovno u ljubavnom odnosu, ali sve je ostalo na pukim nagađanjima.

No jedno se ne može osporiti. Odnos kraljevske obitelji i nekadašnje vojvotkinje od Yorka nikada nije bio ovako skladan. Crvenokosa Britanka s kraljevstvom je vezana preko 30 godina, a sve je krenulo davne 1986., kada su se tada četvrti u redu za prijestolje, princ Andrew i Sarah pojavili nekoliko puta zajedno u javnosti i to prilikom angažmana princeze Diane.

Budući da je s preminulom princezom Dianom uvijek imala skladan odnos, Ferguson je vrlo brzo pohvatala konce i shvatila kako funkcioniraju stvari unutar kraljevstva. Iste godine kada su viđeni u javnosti, tada 27-godišnja Sarah i sin kraljice Elizabete II uplovili su u bračnu luku. Postali su tada vojvode od Yorka. Dvije godine nakon vjenčanja na svijet je došla kćerkica, princeza Beatrice, a 1990. i Eugenie.

  • +5
Sarah Ferguson Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Medijski svijet nikada nije imao previše razumijevanja za novopečenu članicu kraljevske obitelji, pa su Sarah mnoge novine prikazivale u lošem kontekstu. Nakon obje trudnoće po tabloidima se pisalo o njezinom izgledu i nakupljenim kilogramima koji se nisu topili kao od šale, kako je ranije bio slučaj s kraljevskim članicama.

A onda 1992. dolazi do kraha braka s njezinim voljenim princem i Sarah napušta kraljevsku obitelj te prestaje obnašati titulu koju je unatoč razvodu odlučila zadržati. No njezini problemi tek počinju jer članovi palače zamjerili su joj ponašanje nakon razvoda. Naime, Sarah je vrlo brzo nakon rastave pronašla novog muškaraca, Amerikanca Johna Bryana, s kojim je tijekom ljetnog odmora slikana u toplesu.

  • +2
Princeza Diana i Sarah Ferguson Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ovakvo ponašanje kraljevska obitelj nije dugo trpjela, a pogotovo princeza Margaret, sestra kraljice Elizabete II, koju su do tada smatrali najproblematičnijom članicom.

'Nanijela si kraljevskoj obitelji veliku sramotu i učinila nešto što nitko nije ni zamišljao', reagirala je princeza Margaret i tako dala do znanja da bivšu suprugu svoga nećaka smatra crnom ovcom obitelji.

Unatoč skandalima koji joj nisu išli u prilog, Sarah je uredno od obitelji svoga supruga dobivala pozive na najvažnija događanja. Na kraju, ipak je bila majka princezama Eugenie i Beatrice, jednim od omiljenih unuka kraljice.

Zbog te činjenice, ali i spoznaje da je princ Andrew uvijek bio 'prava' desna ruka kraljice Elizabete, Ferguson je ostala u pristojnim odnosima s kraljevstvom. Tako je bila na nekoliko kraljevskih događanja u društvu svoje dvije kćeri i bivšeg supruga, primjerice na Royal Ascotu. Bila je između ostalog na vjenčanju nećaka, princa Harryja i Meghan Markle, a prije pet godina kraljica ju je osobno pozvala na božićni prijem u dvorac Balmoral. Također, skandalozna Britanka bila je do najsitnijeg detalja upućena u nedavno održano vjenčanje mlađe kćeri Eugenie, a i na sam dan ceremonije pokazala je veliko poštovanje prema članovima nekadašnje obitelji.