MACKENZIE SCOTT

Dok svijet priča o odlasku Jeffa Bezosa sa čelne pozicije Amazona, njegova bivša supruga donira milijarde

03.02.2021 u 12:55

Bionic
Reading

U trećem kvartalu ove godine Jeff Bezos trebao bi odstupiti s mjesta izvršnog direktora Amazona i prijeći na mjesto izvršnog predsjednika. I dok svjetski mediji pišu upravo o tome, gotovo je ispod radara prošao nevjerojatan potez njegove bivše supruge MacKenzie Scott

Bivša supruga osnivača Amazona Jeffa Bezosa, MacKenzie Scott, u prošloj je godini darovala čak 6 milijardi dolara u humanitarne svrhe i ono po čemu se istakla od većine donatora - pri tome nije postavila nikakve uvjete.

Tim svojim potezom MacKenzie Scott zapravo promovira novi oblik filantropije, a koji se temelji na povjerenju. Kako je pojasnila šefica fondacije Giving USA, Laura MacDonald, to znači da se ukida dio birokratskih zahtjeva koje nameću donatori, a primjer bivše Bezosove supruge trebao bi ohrabriti druge donatore da više riskiraju.

Naime, kako bi spriječili zloupotrebe, mnogi donatori osnivaju vlastite fondacije koje pak imaju komplicirani set pravila, a kojim od primatelja pomoći zahtijevaju detaljnu specifikaciju oko svakog utrošenog novčića.

MacKenzie Scott je u prosincu pomogla čak 384 organizacije, a među kojima su se našle i one za pomoć imigrantima, kao i socijalno ugroženima u pandemiji.

  • +2
MacKenzie Scott Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

'Ova je pandemija uništila Amerikance koji su se već borili za preživljavanje', poručila je MacKenzie Scott, koja je, kako se procjenjuje, razvodom dobila čak 58 milijardi dolara, uz obavezu da veći dio bogatstva uloži u borbu protiv društvenih nepravdi.