KOSOVARKA TRIJUMFIRALA

Dua Lipa pokupila dvije prestižne nagrade, Ed Sheeran apsolutni gubitnik

22.02.2018 u 08:55

Bionic
Reading

Pjevačica kosovskih korijena Dua Lipa na 38. Brit Awardsu u londonskoj O2 Areni 21. veljače osvojila je nagrade za najbolju britansku glazbenicu i za najveći proboj na glazbenoj sceni, dok je mladi grime umjetnik Stormzy osvojio nagradu za najbolji britanski album te za najboljeg britanskog solo glazbenika. Ed Sheeran je, s druge strane, prošao kao najveći gubitnik ovogodišnje dodjele

Dua Lipa u kategoriji najbolje britanske solo umjetnice pobjedila je Jessie Ware, Kate Tempest, Lauru Marling i Palomu Faith. Pjevačica kosovskih korijena osvojila je i nagradu za najveći proboj na glazbenoj sceni, a bila je nominirana i za najbolji album te za singl i video godine, 'New Rules', koji je izvela na Brit Awards.

  • +31
Moda na crvenom tepihu Brit Awardsa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Michael Omari ili Stormzy (24), koji je gostovao i na superpopularnom singlu 'Shape of you' Eda Sheerana, a koji se smatra jednim od vodećih mladih grime umjetnika, osvojio je nagradu za najboljeg britanskog solo izvođača, kao i za najbolji album.

U kategoriji najboljeg britanskog solo glazbenika Stormzy je pretekao samog Sheerana, zatim Liama Gallaghera, Loylea Carnera i Rag'n'Bone Mana. U kategoriji najboljeg albuma konkurirali su mu ponovno Sheeran, Rag'n'Bone te Dua Lipa i J Hus koje je mladi hip hoper sve prešišao sa svojim debijem 'Gang Signs & Prayer'.

 

'Nikad u životu ni na čemu nisam radio ovoliko, ničemu nisam dao cijelog sebe, svu svoju emociju kao što sam dao ovome albumu. Ništa mi nije preostalo nakon njega', rekao je Stormzy prilikom primanja nagrade. 

Jorja Smith, s kojom je Stormzy nedavno izbacio duet 'Let me down', osvojila je nagradu kritičara.

Rag'n'Bone Man pobijedio je u kategoriji najboljeg britanskog singla, s pjesmom 'Human', u kojem je Sheeran ponovno izgubio sa 'Shape of You'. Ostali nominirani bili su spomenuta Dua Lipa, zatim Calvin Harris, Pharrell Williams, Katy Perry i Big Sean s pjesmom 'Feels', Clean Bandit i Zara Larsson sa 'Symphony', Dua Lipa s 'New Rules', J Hus 'Did You See', Jax Jones i Raye s 'You Don't Know Me', Jonas Blue i William Singe s 'Mama', Liam Payne i Quavo sa 'Strip That Down' i Little Mix s 'Touch'.

U kategoriji najboljeg videa pobijedio je nekadašnji član teen senzacije One Direction Harry Styles, s pjesmom 'Sign of the Times'. S njime su se natjecali bivši članovi One Directiona, Zayn Malik i Liam Payne. 

Najboljom britanskom grupom proglašeni su Gorillaz, čiji je frontmen Damon Albarn prilikom primanja nagrade osvrnuo se na političku situaciju Velike Britanije. 

'Ova je zemlja, vjerovali ili ne, prilično malena, ali je lijepo mjesto i dio predivnog svijeta. Ne dopustimo da se izoliramo, da se odsječemo od ostalih. Činimo nevjerojatne stvari u glazbi, imamo dušu i zato ne dopustimo politici da nam stane na put, u redu?', poručio je Albarn. 

  • +9
Brit Awards 2018. Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

S Gorillaz su u kategoriji najboljeg britanskog benda bili London Grammar, Royal Blood, Wolf Alice i The xx. 

U kategoriji najboljeg međunarodnog benda pobijedili su Foo Fighters, a konkurenti su im bili Arcade Fire, Haim, The Killers i LCD Soundsystem. Najboljim međunarodnim solo umjetnikom proglašen je reper Kendrick Lamar, a najboljom međunarodnom glazbenicom Lorde, kojoj su konkurentice bile Alicia Keys, Pink, Taylor Swift i Björk.

Na dodjeli su nastupili, među ostalima, Liam Gallagher, Foo Fighters, Ed Sheeran, Justin Timberlake, Sam Smith i Kendrick Lamar, a uzvanici su u znak solidarnosti sa žrtvama seksualnog zlostavljanja nosili bijele ruže.