Jedinstven put do slave

Fatalna Turkinja iz 'Mostova života': 'Slava je nešto od čega se držim podalje, s čime se nisam pomirila'

14.09.2024 u 08:41

Bionic
Reading

Mujde Uzman jedna je od najpopularnijih turskih glumica, a trenutno zaokuplja pažnju gledatelja u hitu 'Mostovi života' na Novoj TV. Mnogi će je se sjetiti iz serije 'Sulejman Veličanstveni' kao Židovke Armin koju je Bali-beg u tajnosti oženio prije nego što je umrla od kuge

Kada je pročitala scenarij za seriju 'Mostovi života', koja se emitira na Novoj TV, glumicu Mujde Uzman preplavio je osjećaj da je pred njom nešto iznimno. Već na prvom razgovoru s producentom osjetila je da želi biti dio ove hrabre priče koja nosi snažnu poruku o empatiji i razumijevanju.

Serija joj je pružila priliku da izađe iz dosadašnjih uloga te prikaže svoju duhovitu i zabavnu stranu, što ju je odmah privuklo. Lik Alev, kojeg tumači, postao je neodvojiv dio njenog života te je uspjela u njega unijeti dio sebe. Ovaj projekt donio joj je novu dimenziju prepoznatljivosti, ali i izazov kako održati ravnotežu između profesionalnog uspjeha i osobne slobode. Donosimo razgovor s njom za Der.gy.

Inače, rođena je u Istanbulu 1984., a svojom karijerom, koja traje više od desetljeća, ostavila je neizbrisiv trag na turskoj televiziji i u kinematografiji. Put do zvijezda počela je na neobičan način, pobjedom na natjecanju Elite Model Look 2001. godine. To joj je otvorilo vrata u svijet televizije te je počela raditi kao voditeljica i najavljivačica na raznim glazbenim kanalima.

Trenutačno snimate seriju 'Mostovi života'. Znajući da velik dio glume čini provođenje vremena na setovima, koje su vaše neizostavne stvari na njima? Ono nešto što vas opušta, osim telefona, naravno!

Da, set postaje mjesto na kojem provodimo najviše vremena, i što se bolje fizički i mentalno održavamo, to bolje možemo raditi. Zato je zaista važno osigurati maksimalnu udobnost. Moram imati hranu, i grickalice, jer ne možeš jesti redovito i kad god ti se prohtije. Slušalice su mi neizostavne za trenutke u kojima se želim odmoriti ili kada trebam raditi druge poslove. Rezervna odjeća, donje rublje, kreme i šminka također su neophodni kako bih se mogla brzo spremiti za neki događaj, koncert ili prijateljski susret nakon seta. Moram spomenuti i telefon jer mi je to jedina veza s vanjskim svijetom u to vrijeme.

Bili ste etablirana glumica i prije snimanja 'Mostova života', no ova serija promijenila je vašu karijeru. Nemate veliku želju za popularnošću i prepoznatljivošću. Dakle koje su prednosti i nedostaci ove povećane prepoznatljivosti zbog Alev, koju tumačite u seriji?

Povećan interes koji je došao s Alev bio je zanimljiv. To nije situacija na koju sam navikla, niti nešto čemu sam se veselila. Za mene je važno nastaviti živjeti slobodno. Bitno mi je nastaviti svoj društveni život kao prije, da se moja okolina i percepcija ne mijenjaju i da se mogu izraziti na isti način. Zato mi je 'slava' nešto od čega se držim podalje, s čime se nisam pomirila i čije negativne učinke ne želim u svom životu. No s ovim poslom vidjela sam pozitivnu stranu prepoznatljivosti u smislu širenja dobrote i ljepote. Dokle god mogu održati ravnotežu, učim se nositi s pažnjom. Važno mi je koristiti moć za opće dobro; dokle god to mogu, u miru sam s ovom situacijom.

Ovo su najljepše turske glumice današnjice Izvor: Društvene mreže / Autor: Montaža: Neven Bučević

Ispričajte nam kako ste se osjećali kada ste pročitali scenarij za seriju 'Mostovi života'?

Kad sam išla na razgovor, prethodno sam pročitala prve tri epizode serije, a onda mi je generalnu priču ispričao naš producent. Odmah sam osjetila da želim sudjelovati u ovoj hrabroj priči jer bismo nešto dotakli, podijelili bismo nečiju istinitu priču. Godinama sam doživljavala TV serije samo kao dio industrije zabave. To je rad koji preuzima odgovornost, želi podsjetiti na empatiju, razumijevanje, da već živimo zajedno unatoč našim razlikama i da se to s vremenom mijenja - polazi se od toga kao glavne ideje. Osim toga, ponuđen mi je lik koji je bio drugačiji od uloga koje sam do sada imala, čime sam mogla pokazati svoju duhovitu, zabavnu stranu. To su bile stvari koje su me oduševile i našli smo zajednički jezik i krenuli. Alev se pretvorila u samoljubiv i samoveličajući lik. Zaključno, drago mi je što sam prihvatila ovaj posao.

Voli biti svestrana

Vaša ljubav prema akcijskim serijama/filmovima dobro je poznata. Koji je vaš sljedeći san o ulozi nakon Alev?

Da, točno. Moja ljubav prema akciji i avanturi je neupitna. Sve dok je to posao u kojem se mogu razvijati, u kojem se svakog jutra budim s uzbuđenjem pitajući se što mogu dodati i kako će priča napredovati, akcija mi nije uvjet, jer to je dovoljno da zadrži moje uzbuđenje. Ipak, nakon gotovo 20 godina u industriji, kada već imamo digitalne platforme koje omogućuju ostvarenje različitih i neobičnih projekata koje prije nismo mogli ni zamisliti, jako bi me veselilo raditi na različitim i neobičnim poslovima i ulogama.

Gluma je profesija koju možete raditi do kraja života, ali zanima me imate li u glavi dob za mirovinu?

Odgovor na to pitanje ponekad je 'danas', a ponekad 'nikad'. Jer ponekad je sve jako zahtjevno i iscrpljujuće, a ponekad, s vremenom, iskustvom i znanjem koje stječem, osjećam veliko zadovoljstvo i užitak - to je za mene posao koji mi izaziva različite emocije. Ne razmišljam toliko o mirovini, već o dodatnom poslu koji bih mogla raditi uz glumu, a ta ideja uvijek je bila prisutna i još uvijek jest. Volim biti svestrana i raditi na različitim stvarima. Već imam projekte u srodnim sektorima koje bih voljela nastaviti ili realizirati.

S obzirom na vaš naporan tempo, sigurno se puno trudite odmarati. Što biste dodali u svoj život da vam tempo bude malo lakši?

U pravu ste, pokušavam se odmarati, ali često ne uspijevam. Ipak, u svakoj, i najmanjoj slobodnoj minuti pokušavam raditi stvari koje volim, sama ili s prijateljima, i volim provoditi vrijeme kod kuće. Naravno, odlazak na koncerte je moja najdraža aktivnost. Da imam više vremena, provodila bih noći u studijima, slušala glazbu 24/7, ali znamo kako to ide. Osim toga, tu su obavezni poslovi kao što su oni kućanski, preuzimanje paketa itd. Ali svakako ćemo uskoro organizirati naše klasične susrete s glazbom, hranom i razgovorom.

Vezana uz svoje rituale i rutine

Malo o glazbi. Koji je posljednji koncert što ste ga posjetili i o kojem sanjate?

Prava sam ljubiteljica koncerata. Slušanje pjesama kod kuće ili u autu nešto je što me najviše veseli. Posebno ne propuštam izvođače i bendove koji rijetko dolaze u našu zemlju ili koji dolaze prvi put. Ako je moguće, voljela bih ih gledati i u inozemstvu. Zadnji koncert na kojem sam bila bio je onaj Candan Erçetin. Moj glazbeni ukus je prilično širok i nema vrste glazbe koju ne volim. Uživam u energiji koja se stvara tijekom nastupa uživo i jedinstvenim iskustvima. Zato bih više puta išla na koncert istog izvođača. Moji festivalski snovi su Tomorrowland i Sensation White. Od izvođača koje nisam imala priliku vidjeti uživo izdvojila bih Radiohead, Depeche Mode, Metallicu, A-ha, Weeknda i Drakea. Voljela bih uživo slušati Georgea Michaela, ali nažalost, to više nije moguće.

Završavamo intervju jednim od mojih najdražih pitanja iz 'Winnie the Pooha'. 'When was the last time you did something for the first time?' (Kada ste posljednji put napravili nešto prvi put?)

Iako sam vrlo vezana uz svoje rituale i rutine, volim učiti i isprobavati nove stvari. Tako da često imam 'prvi put' trenutke u svom životu i uvijek tražim prilike za nova iskustva.

  • +2
Mujde Uzman Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Coskun Asar