svi pričaju o njoj

Gledatelji hvale novu teen seriju 'Sram', evo o čemu se radi u originalnom formatu koji je zaludio svijet

28.10.2024 u 13:43

Bionic
Reading

Hrvatska je oskudijevala s originalnim televizijskim sadržajem za mlade, sve do sad. Na HTV-u je s emitiranjem počela serija 'Sram'. Riječ je o hrvatskoj adaptaciji hvaljene norveške dramske serije 'Skam'. Nakon prve epizode, na internetu su osvanuli mahom pozitivni komentari gledatelja, evo što je poznato o norveškom originalu koji se može gledati na Pickboxu

I dok su mnogi oduševljeno pratili nordic-noir, ispod radara je prošla prava televizijska senzacija, norveška serija 'Skam'. Prvi put se emitirana 2015. godine. Autorica serije Julie Andem provela je pola godine putujući kroz Norvešku i pokušala naučiti što je više moguće u životu tinejdžera, radije nego da se prisjeća vlastitih iskustava.

Stvorila je dinamičan format koji je brzo privukao pokorio društvenomrežne kanale diljem svijeta, premda ekipa koja radi na seriji nije pokrenula ni jedan marketinški potez ili dva u tom pravcu.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia, montaža: Neven Bučević

Globalni uspjeh

Svakog tjedna novu je epizodu pratila petina stanovništva Norveške, dakle preko milijun ljudi. Nakon iznimnog uspjeha u skandinavskim zemljama, postala je planetarno popularna zbog autentične priče zasnovane na istraživanju mladih, kroz koju se govori o njihovim problemima. No, da nije potrebna kulturalna/jezična sličnost za viralnost govori i publika u SAD-u i Kini, koja se potpuno 'navukla' na seriju. Zahvaljujući vrijednoj zajednici koja je pružala neslužbene prijevode i mutnim kanalima (pa i Google Driveom) sadržaj je prešao barijere geopolitičkih granica.

Norveški originl strukturalno, po sezoni istražuje izvor srama (skam) za svakog od likova. Serija prati skupinu gimnazijalaca školi Hartvig Nissen u Oslu kroz četiri sezone, od kojih se svaka usredočila na jednog junaka ili junakinju, drugog učenika srednje škole. Gledatelji su tako upoznali Evu, Nooru, Isaka i Sanu te njihove živote, probleme i prijatelje, prve ljubavi, razočaranja, vlastite seksualnosti, društvene statuse i prihvaćanja od okoline.

Dah realističnosti

Sadržaj svake epizode prikazana je u realnom vremenu 24/7, kroz online objavu isječaka, fotografije ili poruke na Instagramu, dok se cjelovita epizoda objavljivala na streaming-servisu i linearnom televizijskom kanalu NRK3. Osim scenarija i glume, serija je popularnost stekla i zbog načina na koji je uključila gledatelje u živote likova, brišući tako granice između fikcije i stvarnosti. Likovi iz serije imali su i 'pravi' Instagram profil, pa su 'imali život' jednak kao i njihovi stvarni vršnjaci.

Prva sezona prati Evu i njezine borbe s povjerenjem u vezi, a druga sezona istražuje složeni odnos između Noore i Williama uz teme feminizma i nasilja. Treća sezona je obradila temu homoseksualnosti i veze između Isaka i Evena (koji se bori s bipolarnim poremećajem) a izazvala je veliki interes na platformama poput Tumblra, pa je 'Skam' postao kultna serija među mladima diljem svijeta. U fotkusu četvrte sezone je Sanu, mladu muslimanku koja balansira između tradicionalnih vrijednosti i norveškog društva. Vrijedi spomenuti i izbor pop glazbe, koja je glavni razlog zašto se serija 'zarazila' svijet.

Hrvatska inačica je po licenci obavezna pratiti originalnu radnju i likove, ali sve je prilagođeno našem podneblju. Snimljena je u 'domaćem' okruženju i prilagođena navikama i životima naših tinejdžera. Prije Hrvata, seriju su adaptirali i Nijemci, Francuzi, Talijani, Nizozemci, Belgijci, Španjolci te Amerikanci.

Izvor: Društvene mreže