PRVA SEZONA

'Sram' na HTV-u: Stiže adaptacija hit serije o prijateljstvu, ljubavi i seksualnosti

16.10.2024 u 10:43

Bionic
Reading

Ovog vikenda, točnije u nedjelju 27. listopada male ekrane stiže nova igrana serija za mlade 'Sram', koja progovara o problemima adolescenata, a emitirat će se na HTV-u.

Igrana seriju za mlade, koja je u norveškom originalu, ali i brojnim adaptacijama u Europi i SAD-u, postigla izniman uspjeh i privukla generacije mladih gledatelja pratite na društvenim mrežama kao i na Prvom programu HTV-a.

Riječ je o visoko formatiranoj seriji koja uobičajene probleme mladih priča na inovativan način i u snažnoj isprepletenosti s online komunikacijom, čime se prilagođava navikama konzumacije sadržaja mladih ciljnih skupina.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia, montaža: Neven Bučević

Hrvatska verzija

Serija se objavljuje na nelinearnim (internetskim) i linearnim (televizijskim) kanalima distribucije. Naime, format napušta dogmu kako igrana serija treba prvo biti objavljena u linearnom televizijskom programu, pa je prioritet objave sekvenci iz svake epizode prepušten nelinearnim platformama odnosno kanalima i profilima društvenih mreža, web stranici sram.hr i platformi na zahtjev HRTi. Time se ovaj projekt prilagođava navikama konzumacije sadržaja kod ciljane skupine mladih gledatelja.

Serija donosi priču o 16-ogodišnjoj Evi kojoj prelaskom u novu srednju školu započinje izazovno i turbulentno razdoblje. Dok se pokušava uklopiti u novu okolinu, Eva se bori s vlastitim samopouzdanjem. Istovremeno, Eva ima sve manje povjerenja u svojeg dečka Jakova, a sama dolazi u iskušenja. Jakovljev najbolji prijatelj Lovro pokušava pomoći, međutim pritom samo staje na put rješavanju problema.

'Ulaganje u ovu seriju je čin odgovornosti javnog medijskog servisa prema mladima koji žive u jednom hektičnom, kaotičnom vremenu, u vremenu u kojem se i neki međugeneracijski jaz čini većim nego ikad zbog razvoja tehnologije. Najlakše je reći: mi njih ne razumijemo! Mi smo se odlučili za drukčiji pristup, odlučili smo ih pokušati razumjeti i napraviti nešto za njih', izjavila je Maja Fišter, HRT-ova urednica serije.

Seriju Sram prvi put prikazanu 2015. godine, njemački Die Welt je opisao kao 'najveću dramu o odrastanju našeg vremena'.

Prva sezona serije 'Sram' ima 10 epizoda. Svaka epizode prosječno traje 20 minuta i emitira se na televizijskom kanalu HRT 1 i multimedijalnoj video usluzi na zahtjev HRTi. Epizode i ostali sadržaj paralelno se objavljuju na portalu www.sram.hr, kao i na službenim SRAM kanalima i profilima a YouTubeu, TikToku i Instagram. Serija ima čak 17 popratnih kanala i profila na raznim društvenim mrežama na kojima se već aktivno objavljuje sadržaj.

Redateljica serije je Jelena Gavrilović, a scenarij su napisale Hana Jušić i Nikica Zdunić.Producenti serije su Bruno Mustić i Ivan Lovreček. Seriju za HRT proizvodi CGM Films.