intervju

Goran Navojec: 'Uputio bih vapaj kako Ministarstvu kulture, tako i državnom aparatu u cjelini'

29.09.2024 u 09:48

Bionic
Reading

Iza jednog od naših najcjenjenijih i najangažiranijih glumaca još je jedna uloga kojom će obilježiti domaću kinematografiju. Goran Navojec utjelovio je simpatičnog otočnog gradonačelnika Iću u novom filmu višestruko nagrađivanog redatelja Danisa Tanovića. Komična drama 'Nakon ljeta' stiže u hrvatska kina 3. listopada, a prije toga sa slavnim Bjelovarčaninom popričali smo za tportal

Od bravuroznih uloga u brojnim filmovima i serijama, preko kapetana ekipe u zabavnom showu HTV-a 'Volim Hrvatsku', do člana žirija u showu 'Tvoje lice zvuči poznato', Goran Navojec je mnogima uvijek rado viđeno lice. Maestralan glumac sa zaraznom energijom posljednjih tjedana je u centru pozornosti zbog nove uloge u filmu 'Nakon ljeta', u kojem je glumio s partnericom Marijom Škaričić.

Po čemu ćete pamtiti snimanje filma 'Nakon ljeta' i suradnju s Danisom Tanovićem?

Po tome što je divna glumica svojim trudom i radom razbila ustaljenu perspektivu i način dobivanja posla. Dojadilo je našoj Anji Matković čekanje na šarmantan, dirljiv i nepretenciozan scenarij. Snimanje ću pamtiti i po tome kako nas je toplo i prijateljski prihvatio naš predivan škoj Prvić i stanovnici Šepurina. Bili su čitavoj ekipi pomoć, podrška i velika ljubav. O suradnji s Danisom Tanovićem ne bih ovako pred svima. Ne daj Bože nikome. (smijeh)

Ove muškarce je ljubila Jennifer Lopez Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević, Profimedia

Savršeno je utjelovio lik Dalmatinca

Što vam se čini, kakve su reakcije publike na film?

Puno smijeha, pokoja suza i nekoliko romantičnih uzdisaja. Dakle, sjajne reakcije.

Briljantno ste odigrali Iću, osobito zbog dalmatinskog dijalekta koji vam očito leži. Samo on ili su vam svi dijalekti bliski uhu?

Jako volim rad na dijalektu jer mi on pomaže da stvorim karakterne crte lika koje na književnom standardu ne bih dosegnuo. Hrvatski jezik je izuzetno bogat dijalektima, ali neke od njih možemo čuti još samo od baka i djedova i ako se kao baštinici toga jezičnog bogatstva ne trgnemo i ne poduzmemo neke ozbiljne radnje oko njegova očuvanja, izgubit ćemo ga. S ovoga mjesta uputio bih vapaj kako Ministarstvu kulture, tako i državnom aparatu u cjelini – spasimo dijalekte! Oni su važan dio našeg identiteta.

U kojem biste se narječju još voljeli okušati?

Istrijanska čakavština zvuči mi vrlo inspirativno i predivno, kao i razne varijante kajkavskog narječja. Bilo bi vrlo izazovno provući ih kroz glumačko biće te donijeti na filmsko platno i male ekrane naših TV prijemnika.

Izjavili ste: 'Odnos sa svim voljenim osobama pripada dubokoj intimi i mislim da ga iznošenje u medije samo devalvira.' Ipak, možete li nam otkriti kakav je osjećaj kada je uz vas na setu vaša životna partnerica?

Osjećaj je vrlo životan i vrlo partnerski. Za podrobniji odgovor nemate dovoljno medijskog prostora.

Trpi li vaš privatni život zbog profesionalnih angažmana?

To je obostrano. Život trpi zbog profesije, ali i profesija zbog života.

Vratimo se još malo filmu 'Nakon ljeta'. Komične situacije u njemu proizlaze iz našeg mentaliteta. Kad je o tome riječ, što vas zabavlja u svakodnevnom životu?

Reći ću vam što me rastužuje: sudstvo, zdravstvo i školstvo, za početak.

Uhvatite li se kako promatrate situacije i ljude oko sebe i padne li vam možda na pamet napisati neki komad, monodramu?

Prije no što napišem neki komad ili monodramu, pada mi na pamet da bih volio napisati najnoviji zakon o autorskim i srodnim pravima koji bi hrvatskim glumcima omogućio naplatu izvođačkih prava, a pogotovo repriza.

  • +3
Goran Navojec Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Iskonski strava i užas

Strahujete li od ulaska u glumačku stereotipiju?

Sam spomen riječi stereotip izaziva u meni nelagodu i blagu jezu, dočim me kovanica stereotipija dovodi do stanja iskonske strave i užasa.

Gledatelji vas mogu pratiti u seriji 'Mrkomir Prvi'. Mnogi ocjenjuju kvalitetu domaće produkcije upitnom i serije su redovno na meti oštrih kritika, premda su gledane. Mislite li da se od glumaca u Hrvatskoj previše očekuje - da s ograničenim budžetima ostvaruju vrhunske rezultate?

Producenti su prisiljeni pristajati na mizerne budžete jer se inače ne bi proizvodilo ništa. A glumci se u tim katastrofalnim uvjetima snalaze kako znaju i umiju, neki bolje, a neki slabije, znate onu staru: koliko para, toliko muzike.

Iza vas je izrazito bogat opus. Po čemu biste najviše voljeli da vas pamte?

Definitivno po najnovijem zakonu o autorskim i srodnim pravima.