POČETAK RAZDORA

Gore je nego što mislimo: Princ William tražio je od ujaka da uspori Harryjevu jurnjavu u brak s Meghan Markle i time izazvao bratov bijes koji traje i danas

05.10.2020 u 11:55

Bionic
Reading

Robert Lacey, Ugledni povjesničar britanske kraljevske obitelji i savjetnik televizijske serije 'The Crown', u svojoj novoj knjizi analizira početak razdora između princa Williama i princa Harryja, u kojega je budući kralj uključio i brata njihove pokojne majke princeze Diane

Posljednje dvije godine svojih dvadesetih godina život princa Harrya bio je prilično kaotičan, i prema vlastitom priznanju više se puta nalazio pred potpunim slomom.

Na prijedlog svog starijeg brata Harry je zatražio stručnu pomoć psihoterapeuta, no njegova posljednja ozbiljnija djevojka prije Meghan Markle, Cressida Bonas, doživjela ga je kao oštećenog mladića opsjednutog samim sobom.

'Koliko god vjerovali da ste obrazovani, talentirani, bogati ili cool, u konačnici o vama sve govori kako se odnosite prema ljudima', objavila je na svojoj stranici Bonas, koja se prijateljima žalila da je Harry vrlo nervozan zbog medija i da se pribojavao da paparazzi vrebaju tamo gdje ih očito nije bilo.

Kad je početkom srpnja 2016. u njegov život ušla Meghan Markle, princ Harry je već tada mogao naslutiti njezinu hirovitost i originalnost, osobine koje su je činile sličnom karakteru njegove majke princeze Diane.

Meghan Markle nije konformist, nego žena za promjene, i svoje je borbe poput njegove majke vodila na ne baš kraljevski način.

Tijekom prvog zajedničkog ljeta i jeseni 2016. godine, Harry je svoju djevojku upoznao s ocem i bakom, a princ Charles i kraljica Elizabeta dali su mu potpuno odobrenje za tu vezu. Problem je bio brat William.

Čak su se i šogorice, za koje se pisalo da su uzrok netrpeljivosti, prilično dobro slagale od samog početka. Iako možda nisu najbolji materijal za prijateljice, smatra Lacey, dvije profesionalke su se u izvanrednoj kraljevskoj situaciji koja ih je snašla prigodno međusobno ophodile.

  • +3
Kate Middleton i princ William mijese kruh Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

'Obje su previše pametne da bi si dozvolile postati neprijateljem potencijalne šogorice, pa je jedino imalo smisla biti prijateljica', prenosi Daily Mail Laceyevo viđenje početka razdora, koji temeljni sukob nalai između dvojice muškaraca koji se poznaju cijeli život i koji se nikad jedan drugome nisu ustručavali reći točno ono što misle i osjećaju.

Kad je Harry počeo govoriti o svojim osjećajima i planovima s Meghan, princ William se zabrinuo da brat prebrzo ulijeće u taj odnos i nije se suzdržavao da mu to otvoreno kaže.

Prema svjedočenju više prijatelja kraljevske braće, William je bratu reko kako mu se čini da se sve odvija previše brzo i pitao ga je li siguran u to što čini.

Za njega je bilo nepojmljivo da brat razmišlja o vjenčanju s nekim još uvijek nepoznatim i neprovjerenim nakon manje od dvije godine od prvog susreta, jer se to protivilo svakom njegovom instinktu i njegovom osobnom iskustvu.

Princ William svoju je buduću suprugu, Kate Middleton, testirao gotovo cijelo desetljeće, no obzirom na njegovu poziciju u redu za naslijeđe britanske krune, njegova je životna partnerica sve te godine bila i na audiciji za posao.

Stoga se, smatra Lacey, Harry nije mogao ne zapitati brine li se brat o njegovoj osobnoj sreći, ili i ovoga puta, kao i obično, razmišlja o sastavu i sudbini 'Firme' čiji će šef jednog dana postati.

Harry je bratu odgovorio burno i uvrijeđeno, a nakon nekoliko sličnih vatrenih reakcija, princ William se za pomoć obratio ujaku Charlesu Spenceru, mlađem bratu princeze Diane koji je nakon njezine smrti povremeno obojici bio nešto poput počasnog kuma.

Princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ujak Charles složio se s Williamom i pristao pokušati nešto učiniti, no njegova je intervencija izazvala još žešću eksploziju Harryja i samo pogoršala situaciju.

Princ Harry nije krivio ujaka, i razumio je zašto bi brat njegove majke trebao pomoći, ali je bio bijesan na svog starijeg brata jer je u njihovo razmimoilaženje uvukao ostale članove obitelji.

Toga je trenutka, smatra Lacey, nastala među braćom pukotina. U međuvremenu je dolazilo do pomirenja i krpanja te pukotine, posebno u situacijama kad je trebalo pokazati jedinstvo u javnosti, ali ljutnja i nepovjerenje koje ih je udaljilo, traje i danas.