BUDUĆNOST MONARHIJE

Hoćemo li princa Williama sve češće viđati u novoj ulozi

08.06.2024 u 08:30

Bionic
Reading

Uz sedam predsjednika, tri kralja i brojne državnike, princ William je odigrao svoju dosad najistaknutiju ulogu na međunarodnoj sceni

Kralj Charles III uputio se na svoje prvo putovanje izvan Velike Britanije otkako mu je dijagnosticiran rak te je preko La Manchea stigao u Francusku na važnu obljetnicu - obilježavanje 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji 1944.

No zbog zdravstvenog stanja kralja, kojemu je savjetovano da propusti međunarodnu komemoraciju Dana D na plaži Omaha zbog liječenja od raka, kao zamjena pojavio se njegov sin, princ William, koji će jednoga dana zamijeniti svoga oca na engleskom prijestolju.

Stojeći rame uz rame sa sedam predsjednika, tri kralja i brojnim okupljenim državnicima, princ William preuzeo je svoju dosad najistaknutiju ulogu na međunarodnoj sceni, a svoj je zadatak obavio uspješno i dostojanstveno.

Princ William i kralj Charles III. Izvor: Profimedia / Autor: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kralj Charles III, kažu dobro upućeni izvori, bio je oduševljen što je princ od Walesa predstavljao svoju zemlju na tako važnom skupu.

Prijestolonasljednik, koji je bio redovit u mnogim sličnim prigodama, no nikad u fokusu, predstavljao je svoju domovinu u društvu 24 svjetska čelnika, među kojima je bio i američki predsjednik Joe Biden, s kojim se već susreo 2022., francuski predsjednik Emmanuel Macron, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i nizozemski kralj Willem-Alexander, spomenimo neke.

  • +4
Kralj Charles Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

William je cijelo vrijeme bio uključen u obilježavanje godišnjicu Dana D. Ranije u četvrtak nasljednik britanskog prijestolja odao je počast na kanadskoj komemorativnoj ceremoniji u centru Juno Beach u Courseulles-Sur-Meru, gdje se pridružio veteranima kao i vojnicima prije nego što je održao govor i položio vijenac.

Dan ranije William se pridružio Charlesu i Camilli na nacionalnoj komemoraciji Ujedinjenog Kraljevstva u Portsmouthu. Grad na južnoj obali Engleske bio je jedno od mjesta odakle su isplovljavale savezničke trupe prije iskrcavanja u Normandiji.

Svi se slažu kako je princ bio dostojanstven i kraljevskog držanja, ali i vrlo srdačan prema nazočnima te se s preživjelim veteranima prijateljski pozdravio i razgovarao, a najvjerojatnije će princ u budućnosti imati sve više takvih dužnosti. Vidjeti budućeg engleskog monarha u društvu drugih šefova država bila je moćna slika i govori o duljoj tranziciji koja će pripremiti javnost za vladavinu budućeg kralja Williama V.

Kako se pisalo, kralj Charles III tek se nedavno vratio javnim angažmanima nakon što je dobio zeleno svjetlo svojih liječnika koji su bili ohrabreni njegovim napretkom. Dobro upućeni izvor tako je rekao je za CNN da je sam kralj bio oduševljen što princ od Walesa predstavlja naciju.

William (41) je i prije bio Charlesov zamjenik, primjerice kada je u prosincu otputovao u Kuvajt na sprovod emira šeika Nawafa al-Ahmada al-Jabera al-Sabaha.

Podsjetimo, gotovo 160.000 savezničkih vojnika iskrcalo se na pet dionica obale Normandije koju su okupirali Nijemci 6. lipnja 1944. Operacija Overlord, kako je Dan D nosio kodni naziv, do danas ostaje najveća amfibijska invazija u povijesti i bila je ključni preokret točka u pobjedi nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.