svestrana umjetnica

Ima spretne ruke: Anja Šovagović Despot okušala se u starinskom zanatu

14.10.2024 u 18:20

Bionic
Reading

Naša glumačka diva posljednjih dana boravi u Slavoniji i Baranji. Svojim pratiteljima Anja Šovagović Despot je pokazala kako se je nadivila prirodnim ljepotama, ali i tradicijskim vrijednostima koje se njeguju u tom kraju

Anja Šovagović Despot, junakinja brojnih antologijskih predstava i filmova, bez kojih je teško zamisliti hrvatske, jugoslavenske i europske vrhunce izvedbenih umjetnosti, uživa na čistom zraku, baranjskim specijalitetima, u berbi vrganja i učenju tradicionalnog slavonskog veza u Ladimirevcima.

Naime, glumica se okušala u šlinganju, najpoznatijem i najraširenijem ručnom radu koji dolazi s područja Slavonije. Koristi kod izrade narodnih nošnji i kod izrade praktičnih i uporabnih predmeta (stoljnaci, zavjese, kecelje, tradicionalna posteljina).

Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević, Profimedia

Super se snašla

Sudeći prema fotografiji, naša glumica se hrabro upustila u starinski zanat i dobro ga savladala. Osim u inspirirativnim i bogatim trenucima provedenih u tom kraju, proslavila je i 38. godinu otkako je rekla da svom životnom suputniku, čuvenom glumcu, Draganu Despotu.

Osim svoje umjetničke ostavštine, mnogi se dive i Anjinoj vječnoj mladosti, budući da i u šestom desetljeću ima liniju za poželjeti, a pozornost privlači i svojim brakom, koji slovi kao jedan od najstabilnijih i najskladnijih na domaćoj sceni. Upoznali su se prije 46 godina, kada je njoj bilo 15 a njemu 22. Nekoliko godina kasnije, ponovno su se sreli u Dubrovniku i zaljubili se, a posebno iznenađujuća je bila činjenica da su se vjenčali nakon samo četiri dana veze.

pulski filmski festival

Crveni tepih: Anja Šovagović Despot i Barbara Nola blistale u mladenačkim izdanjima

Pogledaj galeriju