incident u areni

Izraelsku predstavnicu glasno izviždali na probi za drugu polufinalnu večer Eurosonga

09.05.2024 u 20:14

Bionic
Reading

Izraelska natjecateljica na Eurosongu kaže da je 'ništa neće omesti' nakon što su je izviždali tijekom generalne probe uoči druge polufinalne večeri

Eden Golan izvela je svoju pjesmu Hurricane uoči drugo polufinala Eurosonga u Malmou u Švedskoj. U izjavi je rekla da je 'ponosna što predstavlja svoju zemlju'.

Pojavilo se nekoliko kampanja za sprječavanje Izraela da sudjeluje u ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovozija+e nakon izbijanja rata na Bliskom istoku, a tisuće ljudi pridružilo se propalestinskim prosvjedima u švedskom gradu.

No Europska radiodifuzna unija (EBU), koja je domaćin događaja, odlučila je da se Izraelu smije natjecati. Nakon generalne probe na društvenim mrežama pojavilo se nekoliko videozapisa iz publike koji su snimili kako dio publike zviždi nakon Edeninog izvođenja pjesme s kojom predstavlja svoju zemlju.

Lijepa Njemica pleše 'Rim Tim Tagi Dim' Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Izraelski veleposlanik u Švedskoj Ziv Nevo-Kulman rekao je za izraelsku TV emisiju 'This Morning' da postoji napeta atmosfera prema Izraelcima i Židovima. 'Mnogo je imigranata s Bliskog istoka u Malmöu i doista, atmosfera koja nam se prikazuje na ekranima izgleda vrlo teško", rekao je. "Ali važno je znati da imamo i mnogo prijatelja u gradu, koji grle i prihvaćaju delegaciju i njima je dobrodošla židovska zajednica koja živi u gradu,' rekao je.

Izrael je trenutno angažiran u vojnoj kampanji u Gazi koju je pokrenuo kao odgovor na Hamasov prekogranični napad na južni Izrael 7. listopada. Ubijeno je oko 1200 ljudi, a 252 su uzeta kao taoci. Od tada je u Gazi ubijeno više od 34.840 ljudi, prema tamošnjem ministarstvu zdravstva kojim upravlja Hamas.

  • +38
Proba natjecatelja uoči druge polufinalne večeri Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL