POD LIJEČNIČKIM NADZOROM

Kako se kraljičino zdravlje naglo počelo pogoršavati nakon gubitka 'njezine stijene', voljenog princa Philipa

08.09.2022 u 16:37

Bionic
Reading

Nakon što su se njezini osobni liječnici jutros zabrinuli za njezino zdravlje, kraljica Elizabeta II stavljena je pod liječnički nadzor. Najbliža obitelj krenula je prema škotskom dvorcu Balmoral kako bi bili uz nju u, očito za nju posljednjim trenucima života

Iako zapravo nikog ne bi trebale iznenaditi informacije o pogoršanju zdravstvene situacije britanske kraljice Elizabete II, prvenstveno iz razloga što je u 97. godini života, budući da je prije samo dva dana primila novoizabranu britansku premijerku Liz Truss i poželjela joj dobrodošlicu na čelo vlade, ta je vijest ipak sve zatekla.

Naime, kada je Liz Truss, koja je 15. premijerka izabrana za kraljičine vladavine, pristigla na druženje s kraljicom, ona je bila, baš kao i uvijek, nasmijana i dobro raspoložena. Upravo zato britanska javnost sada pomno prati razvoj događaja i čeka trenutak kada će iz palače stići službeno priopćenje da je kraljica Elizabeta II preminula.

Njezino zdravlje je u posljednje vrijeme bilo narušeno, a prvenstveno su tu bili problemi s kretanjem koji su je zapravo i prisilili da se povuče s ključnih događaja, uključujući i mnoga događanja u sklopu proslave njezinog platinastog jubileja, kada su je mijenjali članovi njezine obitelji.

Osim toga, prošle je jeseni provela jednu noć u bolnici zbog misteriozne bolesti, a zapravo je sve krenulo nizbrdo nakon što je 'izgubila svoju stijenu', princa Philipa u travnju prošle godine.

  • +12
Kraljica Elizabeta II i princ Philip Izvor: Profimedia / Autor: Daily Mail / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon toga počelo se pričati o njezinom narušenom zdravlju, a od listopada 2021. krenuli su problemi s kretanjem, kada je u javnosti počela koristiti štap za hodanje. U tom istom mjesecu, nakon napornog jesenskog angažmana, liječnici su joj naredili odmor i savjetovali da otkaže službeni put u Sjevernu Irsku. Nakon toga je u najvećoj tajnosti, 20. listopada 2021., primljena u bolnicu kralja Edwarda VII zbog misteriozne bolesti.

U studenom je izostala s nekoliko važnih angažmana, u koji spada i summit o klimatskim promjenama te Festival sjećanja, a palača je njezin izostanak opravdala liječničkim savjetom da nastavi s odmorom i ne odlazi u službene posjete.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

U veljači 2022., iako se strogo pazilo da ju se ne izlaže zarazi, test na koronu za kraljicu je unatoč činjenici da je primila tri cjepiva, pokazao da je pozitivna. Srećom, patila je od blagih simptoma, sličnih prehladi, ali je isto tako rekla kako ju je virus jako umorio i iscrpio.

U lipnju 2022. tijekom prvog dana proslave platinastog jubileja, povukla se s proslave u katedrali svetog Pavla. Posljednje vrijeme provela je u svom omiljenom dvorcu Balmoralu, u Škotskoj, a upravo je tamo, među prvima od najuže obitelji, stigao njezin najstariji sin, princ Charles, koji će ju i naslijediti nakon njezine smrti.