povijesna kruna

Kraljica Camilla danas je stala uz bok dosadašnjim engleskim kraljicama

07.11.2023 u 16:05

  • +2

Kraljica Camilla i kralj Charles III.

Izvor: Profimedia / Autor: Leon Neal / PA Images / Profimedia

Bionic
Reading

Iako je u početku kraljica Elizabeta II. imala problem sa sinovim izborom nove supruge, shvativši da je ljubav njezinog sina Charlesa i Camille iskrena i jaka, dala im je svoj blagoslov. Kraljica Camilla i ranije je nosila brojne svekrvine vrijedne ukrase, a danas je odala počast svim dosadašnjim engleskim kraljicama

Otkako je u svibnju službeno okrunjen za kralja, kralj Charles III. danas je po prvi put odradio još jedan od svojih kraljevskih zadataka. U otvaranju parlamenta pridružila mu se i kraljica Camilla, a svečano otvaranje parlamenta započelo je povorkom od Buckinghamske palače do Westminsterske palače.

Kralj Charles III. u Westminster je stigao noseći carsku državnu krunu, a pri ulasku je odjenuo i parlamentarnu odoru ukrašenu zlatnim lancem. Tijekom ceremonije održao je govor koji sadrži nacrt vladine politike i prijedlog zakona za novu parlamentarnu sjednicu.

Uz njega u Westminsteru je blistala kraljica Camilla koja je današnjim pojavljivanjem stala uz bok svim kraljicama koje su vladale Ujedinjenim Kraljevstvom. Od smrti kraljice Elizabete, kraljica Camilla nosila je niz dodataka blisko povezanih s pokojnim monarhom, a tako i danas.

Po prvi put kraljica je blistala okrunjena dijamantnom krunom koja svoju tradiciju veže uz kralja Georgea IV.

Ovu krunu je nosila baš svaka britanska kraljica: kraljica Adelaide, kraljica Viktorija, kraljica Aleksandra, kraljica Marija, kraljica Elizabeta (kraljica majka) i kraljica Elizabeta II.

Pokojna majka britanskog kralja ovu je krunu prvi put nosila 1952. godine na svom prvom državnom otvaranju parlamenta. Uz to, nosila ju je i na svojoj krunidbi u lipnju 1953. godine, a ovu je krunu nosila i na putu do većine državnih otvaranja parlamenta. Isto tako, pri posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu na kovanicama i novčanicama mogli smo vidjeti otisak kraljice s ovom krunom.

Kruna je ukrašena s 1333 dijamanta, uključujući i vrijedni blijedožuti brilijant od četiri karata u središtu prednjeg križa. Na kruni se ističu i četiri križa koja predstavljaju nacionalne simbole Engleske, Irske i Škotske: ruže, djeteline i čičkove.

promišljen izbor

Najljepše izdanje kraljice Camille: U tamnoplavoj haljini odala počast Francuskoj

Pogledaj galeriju