prisjetio se početaka

Mustafa Nadarević: U Sarajevu je Mustafa normalno ime, a u Zagrebu abnormalno

23.10.2018 u 10:34

Bionic
Reading

Glumačka legenda koju posljednjih nekoliko godina prepoznaju kao Izeta Fazlinovića iz serije 'Lud, zbunjen, normalan' odigrao je oko 150 kazališnih uloga i radio je s najvećim redateljima s ovih prostora. Mustafa Nadarević govorio je o svom djetinjstvu, a prisjetio se i kako je radio kao izbacivač te svoje prve uloge

'U ovim godinama se obično ima puno problema sa spavanjem. Inače, ja sam nakrivo navijen, ja sam noćna ptica. Cijeli život sam radio samo noću - kad djeca i žene idu u krevet, onda ja radim. Tako da mi je to ostalo i dan-danas i onda se složilo s mojim odmaklim godinama. Uzimam svoj posao kao bilo koji drugi posao, vodoinstalatera, vozača, doktora... Svi ljudi rade svoj posao najbolje kako mogu. Jedino što se kod nas glumaca događa je da neki glumci uspijevaju više od drugih, zapravo imaju više sreće. Sreća vam je sreća. To je nešto najdivnije. Mi ne znamo kad dođe. Treba sreću znati prepoznati, a ja je počesto prepoznajem i u odabiru uloga i vidim da sam stvarno sretan što sam dobio neku ulogu', izjavio je Mustafa Nadarević za N1 BiH.

Poslao je i poruku svojim mlađim kolegama. Kaže, bez rada nema ništa. 'Ja sam vrlo kasno počeo, negdje s 36 godina - kad sam dobio kćerku, onda sam se uozbiljio. Imao sam jedan veliki problem, u meni je Balkan. I taj Balkan ima jednu prekrasnu krilaticu - lako ćemo. Nema lako, teško ćemo. U 36. godini sam počeo ozbiljno raditi, a do tada sam bio zaljubljen u svoju ženu, dijete, svijet oko mene. Posao se mora krvavo odraditi da bi bio dobar', poručio je legendarni glumac.

Govorio je o svojim počecima te se, između ostalog, prisjetio vremena provedenog u Rijeci, u kojoj je počeo s amaterskim bavljenjem glumom. 'Radio sam kao izbacivač. Gdje sam ja bio, djevojke su stalno dolazile, ali ne zbog mene, nego zato što nije bilo tuče. Ako se zakuha, zamolim ih da izađu i da se tuku ispred do mile volje. Radio sam u Gusaru u Rijeci. Ako nekoga ima iz Rijeke, potvrdit će to. Rijeka je moja velika uspomena, tamo sam se počeo baviti glumom, recitirati, igrati neke ulogice', kazao je.

  • +4
Mustafa Nadarević Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Njegova prva uloga, prisjetio se, bila je ona - Crvenkapice.

'U prvom razredu osnovne škole u Zagrebu učiteljica mi je stavila trešnje na uši i bio sam Crvenkapica zato što me htjela prezentirati u razredu. Vi živite u Sarajevu i Mustafa je normalno ime. U Zagrebu je to abnormalno ime. Djeca su vikala: 'Musta, otvori usta.' Došao sam kući plakati baki i onda je zamolila učiteljicu da ne piše više Mustafa, nego Mujica. Nakon dva, tri dana djeca su vikala 'Mujica Gujica'', prisjetio se svog djetinjstva Mustafa Nadarević.