nova vojna imenovanja

Novosti iz Buckinghamske palače: Kate Middleton preuzima dužnosti princa Williama

11.08.2023 u 09:42

Bionic
Reading

Niz članova britanske kraljevske obitelji dobio je nove vojne titule, a među njima su i Kate Middleton, princ William i kraljica Camilla

Buckinghamska palača potvrdila je niz vojnih imenovanja među kojima su nove titule dobili i princ i princeza od Walesa.

Kate Middleton tako je postala glavnom komodoricom Zračne flote, a riječ je o ulozi koje se 2022. godine odrekao vojvoda od Yorka, princ Andrew. Uz to, imenovana je i glavnom pukovnicom 1. Kraljičine dragunske garde s titulom Royal Honorary Air Commodor of RAF Coningsby, preuzimajući dužnost od svog supruga Williama.

Postojeća vojna imenovanja princeze od Walesa uključuju pukovnika irske garde i Kraljevskog počasnog zračnog komodora zračnih kadeta.

Postavši novim kraljevskim počasnim zračnim komodorom za RAF Coningsby, Kate dobiva svoju prvu višu ulogu za Kraljevske zračne snage (RAF).

Zanimanja princeza i kraljica Izvor: Ostale fotografije / Autor: PROFIMEDIA; MONTAŽA NEVEN BUČEVIĆ

Naslov također ima posebnu vezu s njezinim djedom, kapetanom Peterom Middletonom, koji je letio zajedno s pokojnim suprugom kraljice Elizabete, princom Philipom, tijekom dvomjesečne zračne turneje po Južnoj Americi 1962. godine.

Ostali članovi kraljevske obitelji koji su dobili nove vojne titule u promjeni su kraljica Camilla, princ Edward, princeza Anne, princ Richard, Sophie, vojvotkinja od Edinburgha i Birgitte, vojvotkinja od Gloucestera.

  • +14
Šeširi Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Neka od novih imenovanja nekoć su pripadala princu Andrewu, kojemu je u siječnju 2022. oduzeto pravo pripadanja vojsci zbog tužbe za seksualno zlostavljanje (tužba je riješena nagodbom izvan suda u veljači 2022.).

Njegova prethodna uloga glavnog pukovnika Kraljevske irske pukovnije sada je dodijeljena Edwardovoj ženi Sophie, dok je Camilla naslijedila njegovu počasnu titulu pukovnika Grenadirske garde i ulogu glavnog pukovnika Kraljevskih kopljanika.

Sophie, vojvotkinja od Edinburgha Izvor: Profimedia / Autor: Andrew Matthews / AFP / Profimedia

Novu vojnu titulu dobio je i princ William, koji je preuzeo uloge glavnog pukovnika pukovnije Mercian i Zrakoplovnog korpusa kopnene vojske. Princ od Walesa, koji je služio kao pilot RAF-a za potragu i spašavanje, također je imenovan kraljevskim počasnim komodorom zrakoplovstva, RAF Valley.