Andrej Barbieri, domaći chef koji je publici bio poznat zbog gostovanja u gastro emisijama preminuo je u subotu navečer u Kliničkom bolničkom centru na Sušaku u Rijeci u 50. godini života
Napustio nas je jedan od najvećih chefova u povijesti hrvatske gastronomije. Andrej Barbieri preminuo je nakon dugogodišnjih zdravstvenih tegoba.
Andrej Barbieri rođen je u Zagrebu, a nakon djetinjstva provedenog u Lovranu vrlo mlad je otišao u Italiju gdje je otvorio multimedijalni lokal.
U to je vrijeme bio očaran barovima, gostionicama velikim luksuznim hotelima i restoranima koji su za Andreja bili kazališni pojam- mjesto gdje se nešto odigrava i zbiva. Od 1999. godine posvećen je isključivo kulinarstvu, vodio je niz restorana diljem svijeta.
Izmoren tempom uspješnog ugostiteljstva prije desetak godina vratio se u Volosko gdje je počeo razmišljati o odlasku u mirovinu, međutim ljubav prema gastronomiji ipak je bila jača.
Jelima koje kao da kuha za sebe, privlačio je prijatelje i stvarao nove. Prije nekoliko godina došao je poziv da opatijskoj Bevandi vrati sjaj i tempo je opet ušao u fazu ubrzavanja. Uz Bevandu, u Rijeci je na Korzu preporodio i lokal Conca d’Oro, Zlatna školjka, koji je preuređen po njegovim zamislima. Sudjelovao je u raznim TV formatima i surađivao s tiskanim medijima.
Njegovi televizijski nastupi bili su začinjeni zanimljivim i pomalo oštrim komentarima iza kojih stoji dugogodišnje iskustvo u vrhunskim domaćim i stranim restoranima.
Posljednji Barbierijev projekt u Hrvatskoj bio je Barbieri´s, restoran koji je otvorio na zagrebačkom Kaptolu zajedno s rođakom Franom Barbierijem. Nakon toga odlazi u Dohu i otvara Quavannu i tako postaje chef konzultant prvog hrvatskog restorana u Kataru. Šira javnost dobro ga je upoznala po njegovim kulinarskim ekspertizama u Masterchefu.
Iako je rijetko govorio o privatnom životu, s pojavom na televizijskim ekranima i taj je dio njegova života postao zanimljiv javnosti. Bio je u vezi s rođenom Riječankom Jelenom Šironjom, koja je od njega bila mlađa 17 godina. Upoznali su se u izlasku i odmah kliknuli.
'Moja je djevojka vegetarijanka, a nisam je uopće osvojio kuhanjem, nego svojom ljepotom i šarmom', kazao je jednom prilikom Barbieri.