THOMAS STRAKER

On je zločesti dečko kulinarske scene, a proslavio ga je - maslac: Slava ga je koštala bračne idile

19.08.2024 u 06:08

Bionic
Reading

Nakon pojave golog kuhara Jamieja Olivera, a potom i društvenih mreža, mnogi su se napokon okuražili i zaplovili svijetom u kojem najviše uživaju okusni pupoljci. Da je hype oko kuhanja uistinu velik može se vidjeti i u Hrvatskoj gdje se televizije natječu koja će gledateljima pružiti bolji kulinarski show, a kuharski chefovi postali su dijelom celebrity scene. Ne čudi stoga i što je golemu popularnost ne samo u Britaniji, već u cijelom svijetu stekao i jedan od najkontroverznijih chefova, Thomas Straker

On je zvijezda TikToka, ali i najzločestiji i najkontroverzniji kulinarski chef, koji s vojskom od 2.5 milijuna pratitelja, koliko ih ima zajedno na TikToku i Instagramu, spada među najpopularnije svjetske kuhare, zasjenivši tako i Jamieja Olivera. Popularnost golog kuhara s godinama je pala, iako on i dalje redovito snima kulinarske showove i recepte, no doba društvenih mreža oživjelo je neke druge zvijezde.

Među njima je upravo i Thomas Straker, vlasnik restorana Straker’s, mjesta gdje vas moraju vidjeti ako ste ‘netko i nešto’, koji je postao faca zahvaljujući dvjema stvarima - društvenim mrežama i maslacu. Da, dobro ste pročitali. Njegovi recepti u kojima izrađuje maslace s raznim okusima postali su nevjerojatni hit, a on je postao svjetska senzacija o kojoj svi pričaju.

Thomas Straker Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Njegova priča zvuči uistinu nestvarno, zbog čega njegov uspjeh ima još veću težinu. Rođen je i odrastao u Herefordshireu i često ističe upravo to svoje ruralno odrastanje kao najvećeg ‘krivca’ za ljubav prema lokalnim proizvodima, ali i glavni motiv u kuhanju.

Mislio je da će postati vojnik

‘Nisam potekao iz kuharske obitelji niti se ovdje radi o nepotizmu. Sve ovo napravio sam za sebe jer sam toliko strastven prema hrani’, izjavio je svojedobno Stroker koji nakon završetka škole nije znao što bi radio i čime bi se bavio. S 18 godina čak je razmišljao da poput oca, koji je bio bivši, drugi zapovjednik SAS-a i zamjenik direktora operacija specijalnih snaga NATO-a u Afganistanu, postane vojnik, no taj naum ubrzo je propao.

‘Obožavao sam igrati razne sportove, izazivati probleme, trčati za ženama i pušiti cigarete’, pojasnio je 24-godišnji problematični kuhar svoje viđenje svega, otkrivši kako je nakon toga shvatio da želi postati kuhar. Odlučio je upisati prestižnu kuharsku školu Ballymaloe Cookery School u Irskoj, čija je godina koštala 12 tisuća eura.

Ulaganje se isplatilo

Zbog svega što su mu do tada plaćali, roditelji su mu jasno dali do znanja da je školovanje u Corku posljednja stvar koju će mu platiti. Uloženo se na kraju isplatilo, jer Thomas je danas uistinu kulinarska zvijezda, čije specijalitete žele isprobati baš svi.

@thomas_straker All things salad | Episode 9 | Grilled Chicken & Avocado Salad #allthingssalad#chicken#avocado#saladrecipe ♬ original sound - Thomas Straker

Nakon godina provedenih učeći po raznim prestižnim restoranima, Straker je 2015. donio dvije važne životne odluke - prvo se oženio, a potom je postao i glavni kuhar u ekskluzivnom restoranu Casa Cruz u londonskom Notting Hillu. U to doba ima je samo 25 godina, a njegov talent osvojio je vlasnike Casa Cruza da je on postao glavni šef svih Casa Cruz restorana.

Velika odgovornost

No, takva pozicija donijela je sa sobom i veliku odgovornost s kojom se Tom i nije pretjerano dobro snašao. Izložen pritiscima sa svih strana počeo se postavljati nad ostale chefove i umjesto razgovorom, stvari je riješavao vikom i galamom, što je umalo dovelo do toga da dobije otkaz. Sve je spriječio vlasnik restoranskog lanca, Juan Santa Cruz, koji je stao u njegovu obranu i ponudio mu tjedne sastanke na kojima je učio kako upravljati ljudima.

A onda je nakon dvije godine iznenadio sve kada je, samo kako bi postao dijelom ekipe Elystan Street restorana, odustao od mjesta glavnog chefa i degradirao se na funkciju sous chefa. To je ujedno bio i njegov posljednji posao prije negoli je otvorio vlastiti restoran Straker’s u siječnju 2022.

Privatni chef za bogataše

Između ta dva posla radio je kao freelancer kuhajući bogatašim na njihovim mega jahtama i luksuznim vilama, a onda je tijekom pandemije koronavirusa, kada je radio kao privatni chef za njujorškog milijardera i njegovu obitelj, Straker snimio svoj prvi TikTok video nakon kojeg je postao prava internet senzacija.

@thomas_straker All Things Salad 🥗 | Episode 4 | Fennel Tuna Salad #allthingssalad #tuna #salad ♬ original sound - Thomas Straker

U London se vratio s 15 tisuća pratitelja na društvenim mrežama te je nastavio snimati videa u kojima je glavna zvijezda bio - maslac. U seriji nazvanoj All Things Butter napravio je čak 50 različitih okusa maslaca i raspametio svijet. Nakon toga logični je slijed bio otvorenje restorana kojeg je nazvao jednostavno Straker's u kojem je nudio jednostavna sezonska jela koja su postala hit i gdje je bilo gotovo nemoguće dobiti stol za ručak ili večeru.

Nakon toga na tržište je stavio i vlastiti maslac, koji se danas prodaje u poznatim britanskim lancima, ali i otvorio još jedan restoran koji nudi zdravi doručak i ručak.

A sva ta popularnost uzrokovala je i totalni kaos u njegovom privatnom životu. Iako u braku i s dvoje male djece, Straker je dane, a posebice noći radije provodio vani u dobrom društvu nego s obitelji. A nakon što su u studenom prošle godine svi britanski mediji objavili fotografije na kojima je snimljen u društvu grčke princeze Olympije, u trenutku kada izlaze iz njezinog londonskog doma, njegova supruga Davina Pownall odlučila je stati na kraj svemu tome.

@thomas_straker Grilled chicken, pita, tomato & cucumber salad, tahini yogurt #foodyouwanttoeat #chicken ♬ C.R.E.A.M. (Live Instrumental) - OMA

Prema dobro upućenim izvorima, Davina je supruga izbacila iz kuće koju su netom prije zajedno kupili, povrijeđena javnom sramotom koju joj je priredio. Najgore od svega je što su za njegovu navodnu izvanbračnu aferu znali i mnogi njihovi zajednički prijatelji, koji su ga nagovarali da sve prizna Davini, no on ih je odbio.

@thomas_straker Lemon & Sugar Butter | Episode 8 | All Things Butter: Sweet Edition Happy pancake day from the All Things Butter team! Pancake recipe: 140g plain flour 200ml whole milk 2 eggs 25g ATB unsalted butter #allthingsbutter #butter ♬ original sound - Thomas Straker

Jesu li se u međuvremenu razveli ili su još uvijek zajedno, nije poznato, a ni Straker takvo što ne želi ni potvrditi ni demantirati.