NAJTUŽNIJI ROĐENDAN

Ova će se proslava razlikovati od prijašnjih: Zbog smrti princa Philipa, kraljičin 95. rođendan neće se obilježiti onako kako bi trebao, a izostat će i tradicija

19.04.2021 u 11:15

Bionic
Reading

Okružena samo najužim krugom osoblja iz dvorca Windsor, kraljica Elizabeta II u srijedu će proslaviti 95. godina, najusamljeniji rođendan i prvi bez princa Philipa u proteklih sedam desetljeća

Tradicionalno obilježavanje s njezinim novim portretom trebalo bi biti odgođeno, jer je kraljica još uvijek u službenom periodu žalosti za voljenim suprugom.

Izvori za Daily Mail kažu kako će kraljica vjerojatno provesti rođendan kao i većinu dana u ovoj godini, što znači da će se odvesti do Frogmorea, jednog od njoj najdražih dijelova imanja, i prošetati svoje nove psiće, dorgija Fergusa i korgija Muicka.

  • +16
Sprovod princa Philipa Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kraljica je tamo bila i jučer, a sama se dovezla iz dvorca. U Frogmoreu su trešnje još uvijek u cvatu, a obale ukrasnih jezera ukrašava proljetno cvijeće. Izvori kažu kako joj pomaže ta rutina.

Samo nekoliko minuta dalje je Frogmore Cottage, kuća u kojoj je odsjeo njezin unuk Harry. Kad je prije odlaska u Ameriku tamo živio s Meghan, kraljica bi znala došetati ili dojahati na konju kako bi ih pozdravila.

Službeno nacionalno žalovanje za pokojnim princem Philipom završilo je jučer u 8 sati, ali kraljica i njezina obitelj u službenoj žalosti su do četvrtka, dan nakon njezinog rođendana.

Britansko ministarstvo obrane sinoć je priopćilo i kako neće biti tradicionalnog pozdrava oružjem u Hyde Parku i Londonskom tornju.

Iako je najavljeno da će se Harry, koji je na sahranu princa Philipa doletio iz SAD-a, vrlo brzo vratiti trudnoj supruzi i malenom Archieju, pojavila se mogućnost da odgodi povratak kako bi ostao na rođendanu svoje voljene bake.

Odmah nakon pogreba primijećeno je neobavezno čavrljanje princa Harryja s Kate Middleton i bratom Williamom, a kraljevski izvori kažu kako se nakon djedovog sprovoda sastao s ocem Charlesom te potom daleko od kamera u dvorcu Windsor vodio dva sata mirovnih pregovora s princem Williamom.

  • +16
Sprovod princa Philipa Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pretpostavlja se da će se dan nakon službenog perioda žalosti kraljica vratiti svom uobičajenom poslu, a pomoćnici već pripremaju njezine angažmane iz Windsora, najvjerojatnije putem videopoziva.

Kraljica je prošloga tjedna, kažu izvori, pokazala nevjerojatnu otpornost i čvrstoću, a rekli su i kako je 'vodila svojim primjerom'. Njezin bi prvi javni angažman izvan dvorca trebao biti otvorenje parlamenta 11. svibnja sa sinom nasljednikom, princem Charlesom.